Het pand aan de Tanthofdreef wat DSC in bruikleen heeft voor de festiviteiten. De noodtrappen zijn gemaakt van steigermateriaal.
Het pand aan de Tanthofdreef wat DSC in bruikleen heeft voor de festiviteiten. De noodtrappen zijn gemaakt van steigermateriaal. Foto:

Vervolg van voorpagina

Veiligheidsnormen
"Op het gebied van bouwveiligheid hebben we maar liefst drie verschillende adviesbureaus geraadpleegd. Alle veiligheidsnormen worden in acht genomen. We hebben 22 beveiligingsmensen rondlopen elke avond. Het veiligheidsplan telde 150 pagina's, dus we zijn niet over een nacht ijs gegaan. Qua gebouw veranderen we niets aan de constructie. We hebben alleen extra nooduitgangen gemaakt door middel van steigerconstructies. Ook binnen is alles doorberekend op capaciteit.
De melding van in het openbaar urineren? Dat levert de dader een geldboete en een schorsing op, dus het lijkt me sterk dat dit geconstateerd is. Het wild parkeren? Studenten kunnen geen auto betalen. Die komen met de trein of de fiets. Daarom zijn extra fietsenstallingen gerealiseerd bij station Delft-Zuid."

Positief
"Tijdens de viering van dit lustrum willen we de relatie tussen studenten en bewoners versterken. Het studentenaantal in Delft groeit, dus we willen positief naar buiten treden. Naast deze feesten verzorgen we ook andere activiteiten om burgers te betrekken: buurtborrels, rondleidingen op de sociëteit of een grote BBQ. In principe is iedereen elke dag welkom, op vertoon van een toegangskaart. Op zondag 15 en zondag 22 juli wordt de hele wijk uitgenodigd om te komen kijken en in gesprek te gaan met de bezoekende studenten. Er zijn 4000 consumptiebonnen verspreidt door de wijk en aan sommige activiteiten kan met korting worden deel genomen."

Woordvoerder Gemeente Delft:
"Aan DSC zijn twee omgevingsvergunningen en een evenementenvergunning verleend. Deze zijn gepubliceerd en in te zien. Sinds september 2017 zijn we in overleg over de plannen. Dat de formele vergunningverlening later plaats vond, heeft verschillende oorzaken. Het toetsen van de plannen die DSC had is maatwerk, onder meer op het gebied van constructieve veiligheid (de windmolen en de vluchtroutes via trappen van steigermateriaal). De hulpdiensten toetsen zorgvuldig op brandveiligheid en toegankelijkheid, zonder concessies aan de veiligheid. Op correcte uitvoering van de werkzaamheden zien gemeente en brandweer toe. Belangrijk is in hoeverre de belangen van de omgeving worden gewaarborgd: geluid, verkeersbewegingen en parkeren. Hiertoe zijn diverse restricties opgenomen in de vergunningen. De gemeente laat tijdens de eerste twee feestavonden geluidsmetingen verrichten door de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH). Overlast kan worden gemeld via www.delft.nl. DSC is de verplichting aangegaan om de omwonenden goed te informeren (informatieavond, buurtborrel, langs de deur). Op 10 juli had geen enkele van de aanwezigen kritiek op de organisatie of gemeente. Men was geïnteresseerd en lovend over wat de studenten daar hadden gepresteerd. Niet alles verloopt vlekkeloos. In de directe omgeving van de lustrumlocatie hebben we, na twee dagen waarschuwen, enkele bekeuringen uitgedeeld en enkele wegversperringen verwijderd. Dit werd door alle partijen begroet als overlastbeperkend. Omwonenden konden via social media vragen stellen aan de gemeente over het evenement en de voorbereidingen. Via de buurtapp is hierop geantwoord. De burgemeester is lid van het comité van aanbeveling, maar heeft geen rol als organisator van het feest. Ze is -en blijft- verantwoordelijk voor vergunningverlening en handhaving. Er is begrip voor inwoners die klagen bij overlast. Studentenverenigingen en individuele studenten moeten rekening houden met hun stadsgenoten."

Betrokken
"De TU Delft en haar studenten maken van Delft een bijzondere stad. Elke Delftenaar levert op zijn eigen manier een bijdrage aan de samenleving. De studenten doen dat op hun manier. Soms zijn er klachten die terecht om aandacht vragen, dan verwachten we dat studenten hier op een goede wijze op reageren en hun gedrag aanpassen. Waar nodig treden we op, maar vergeet niet dat veel studenten zich ook inzetten in de stad. Velen doen vrijwilligerswerk, als huiswerkbegeleider, bij opvang van vluchtelingen of door gezellige bijeenkomsten en open maaltijden te organiseren voor eenzame ouderen. Alle Delftenaren maken samen Delft. Belangrijk is om met elkaar in gesprek te blijven en oog te hebben voor elkaars belangen. De aanloop naar het lustrum en de voorbereidingen hebben bij een aantal buurtbewoners geleid tot irritatie.
Ik betreur dat een aantal mensen zich onvoldoende geïnformeerd voelt. Als gemeente blijven we de komende dagen extra betrokken bij wat er plaatsvindt op en rondom het lustrumterrein. Ik hoop dat de feestelijkheden op een goede wijze zullen verlopen. Bij overtredingen zal ik streng optreden. Verschillende festiviteiten zijn toegankelijk voor alle Delftenaren. Ik ga zeker kijken en hoop daar veel andere Delftenaren en buurtbewoners te ontmoeten."