Een blik op bouwplaats DSC aan de Tanthofdreef. Een doorn in het oor van omringende bewoners.
Een blik op bouwplaats DSC aan de Tanthofdreef. Een doorn in het oor van omringende bewoners. Foto:

Jubileumfestiviteiten DSC zorgen voor onrust

DELFT – Dit weekend gaan de festiviteiten van start die het 34e lustrum van studentenvereniging DSC omlijsten. Van zaterdag 14 tot en met vrijdag 27 juli is het feest op de in bruikleen gegeven locatie Tanthofdreef 3. De aanloop was er een vol met hobbels. Althans, volgens buurtbewoners André Vos en Ton de Ruiter. Zij zijn de overlast meer dan zat.

Door Ruud Stift

Het tweetal, wonend in de Otterlaan (100 meter van de feestlocatie), heeft de buik vol van de studenten, de gemeente en de wijkagent.
"Deze maanden van voorbereiding, vanaf begin april, hebben ons veel overlast bezorgd. Bij elke instantie waar we aankloppen krijgen we nul op rekest of worden we met een kluitje in het riet gestuurd. We worden gewoon niet gehoord!"

Consumptiebonnen
"Het begon met een informatiebijeenkomst waarbij we vakkundig het bos ingestuurd werden met smoesjes. Eind april ging de verbouw van start. Volgens afspraak zou dat tot 22.00 uur mogen, maar die afspraak werd vaak met voeten getreden. Ze begonnen elke dag om 08.00 uur moet je rekenen. Dat geeft een lawaai, dat werken aan steigers.
Vier weken geleden stuurden we twee mailtjes naar de wijkagent, omdat we vreesden voor escalatie. Wel bevestigd, maar geen respons. De gemeente reageerde ook niet op onze bezwaren. De PvdA-fractie heeft vragen gesteld, maar die zullen pas na het reces behandeld worden. Hoe toevallig. Niemand bekommert zich om ons welzijn. De studenten krijgen alles gedaan en wij worden afgescheept met een paar consumptiebonnen als doekje voor het bloeden. We hadden liever twee weken rust gehad op de Veluwe."

André Vos:
"Er werden auto's wild geparkeerd, zelfs in onze straat. Wij moesten maar elders parkeren. Ze hebben nota bene een eigen sociëteit. Waarom daar niet gewoon dit feestje gevierd? Of in een ander pand van de TU Delft? Alle toegangswegen naar station Delft-Zuid zijn geblokkeerd. Zondag is er om 11.00 uur een soundcheck van een band. Dat mochten wij met de Golden Tenloop altijd pas na twaalven. Ook de wettelijke termijn (16 weken van tevoren) voor het indienen van de vergunning lapten ze aan hun laars. Toch besloot de gemeente DSC een voorlopige vergunning te verlenen.
Buiten het gebouw mag niet met stemverheffing worden gepraat. Nou, ik kan je verzekeren, we hebben heel wat gelal en gebral gehoord."
Ton de Ruiter:
"Laatst waren ze na tienen wéér aan het werk. Ik belde hun voorzitter en hij reageerde fijntjes met: "Ja, we lopen rondes." Alsof hij de overlast zelf niet hoort! Om 00.00 uur uiteindelijk de politie maar gebeld. Het is een goed georkestreerde operatie, tot in de puntjes voorbereid. Ze zien ons als vlieg in de soep. We worden telkens een oor aangenaaid. Tijdens mijn ronde met de hond heb ik ook menig student betrapt op wild plassen. Het dakterras moet elke dag om 22.00 uur op slot. Daarna mag muziek- of stemgeluid niet meer. Nou, daar houden ze zich aan. Mooi niet! Mevrouw Van Bijsterveldt is beschermvrouwe van het DSC. Je gaat bijna iets vermoeden. Anders hebben de rijke mammies en pappies wellicht veel in de pap te brokkelen. De gewone burger moet dit allemaal maar pikken en mag aan de zijlijn toekijken."

Tijn Bartelings (voorzitter
lustrumcommissie DSC):

"Ik vind het vervelend om te horen dat bewoners overlast ervaren. We doen er alles aan om dit in te perken. We zijn qua decibelvolume binnen de door de gemeente gestelde normen gebleven. Die zijn dit komen toetsen ter controle. We hebben zelfs geluidsisolatie toegepast op basis van advies van een extern geluidsbureau, omdat het gebouw enige geluidslekken bleek te hebben. In de nabije omgeving houden we regelmatig geluidstesten, alles om de overlast tegen te gaan. Na 22.00 uur elke avond wordt er gestopt met bouwactiviteiten buiten, volgens afspraak. Iedere bewoner kan mij gewoon bellen. Zodra ik een telefoontje krijg, kan ik direct handelen."

Lees verder op pagina 3