Kiezen voor Zero Emission?
Kiezen voor Zero Emission? Foto:

Autohaag Zeeuw adviseert over nieuwe emissieregels

Toe aan een nieuwe auto? Dan loont het misschien de moeite om daar snel werk van te maken.

Na 1 september kunnen de prijzen wel eens gaan stijgen, waarschuwt Cuneyd Hardalioglu van Autohaag Zeeuw. Nee, dat komt niet omdat de autofabrikanten hun prijzen verhogen, benadrukt Cuneyd. "Het komt door de veranderde emissieregelgeving", legt de senior verkoopadviseur van Autohaag Zeeuw uit. "Doordat de emissiewaarden nu anders, nauwkeuriger gemeten worden, stijgen de emissiewaarden en dat heeft weer invloed op de BPM (de belasting voor personenauto's en motorrijwielen) en dus op de aanschafprijs van de auto. Hoe zit het precies? Tot dusver werden auto's getest volgens de NEDC norm. NEDC staat voor New European Driving Cycle. Autofabrikanten zijn verplicht om deze norm te vermelden bij de typegoedkeuring van voertuigen. De NEDC norm wordt bepaald door middel van testritten die plaatsvinden binnen een laboratoriumomgeving, waarin onder andere de actieradius en de uitstoot van CO2 wordt gemeten. Deze test is echter verouderd en de uitslagen zijn daardoor onbetrouwbaar. Daarom is sinds september vorig jaar de WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure ) norm ingevoerd. "Deze test is realistischer. De testduur is langer en ook allerlei bijkomende effecten, variƫrend van bredere velgen tot het gebruik van de airco worden meegenomen in de test. "Deze test is nauwkeuriger", aldus Cuneyd. "Daardoor zal de gemeten uitstoot waarschijnlijk hoger zijn." En precies die uitstoot heeft invloed op de BPM. Daar staat tegenover dat de automobilist nu wel veel beter weet waar hij in rijdt en hoe vervuilend zijn auto is. Vanaf 1 september 2018 mag alleen nog de WLTP test worden uitgevoerd en per 1 januari 2019 mag ook alleen deze norm nog worden vermeld.

Over op elektrisch?
"Dat betekent waarschijnlijk dat de prijzen gaan stijgen", geeft Cuneyd toe. Daarom raad ik mensen die op zoek zijn naar een nieuwe auto aan om dat op korte termijn te doen. Voor auto's die voor 1 september op naam worden gesteld, gelden de nieuwe regels nog niet. Hoe het daarna gaat is afwachten."
Wellicht zijn de nieuwe regels ook een goede reden om nu elektrisch rijden te overwegen. "Zoals onze Renault Zoe. Die is volledig elektrisch en daardoor betaal je geen BPM en ook geen wegenbelasting. Mocht het milieuaspect van elektrisch rijden u nog niet overtuigen, dan doet dit fiscale voordeel dat misschien wel." Twijfelt u nog? Kom dan gerust eens langs bij Autohaag Zeeuw aan de Exportweg 2 in Delfgauw. "Wij geven u graag advies!"