Leerlingen van De Delftsche Schoolvereeniging spelen heerlijk buiten.
Leerlingen van De Delftsche Schoolvereeniging spelen heerlijk buiten. Foto:

Scholen in Delft krijgen huiswerk van Inspectie

DELFT – Delft telt momenteel twee excellente scholen: de Simon Carmiggeltschool (primair onderwijs) en het Stanislascollege (tak: VWO). Beide scholen bezitten bijzondere kwaliteiten of blinken uit in een specifiek profiel. Het Grotius College en de Delftsche School Vereeniging scoren daarentegen even iets minder minder op een bepaald onderwijsgebied.

Door Ruud Stift

In 2014 ontving de Delftsche Schoolvereeniging (DSV) het predicaat 'Excellent'. De school scoort heden ten dage een onvoldoende op kwaliteit van processen. Het Grotius College (afdeling: HAVO) figureert zelfs op een lijstje van vijf 'zeer zwakke' onderwijsafdelingen, op een totaal van ruim 600 middelbare scholen in Nederland.

Erkenning
Wat wel vermeld dient te worden in dezen, de toekenning lijkt soms wat arbitrair. De scholen bepalen namelijk zelf op voorhand een specifiek profiel waar ze volgens eigen zeggen in uitblinken. Echter, een school dient de waardering 'goed' te hebben als voorwaarde om mee te kunnen dingen naar het predicaat 'Excellent'. De school die het predicaat in de wacht heeft gesleept, mag deze titel drie jaar dragen. De 'beloning' bestaat uit een gevelbordje, een vlag en (digitale) banners. Het predicaat dient als een vorm van erkenning en waardering voor geleverde prestaties. De scholen zien het als een uitdaging om hun onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Het belangrijkste doel van excellente scholen is kwaliteit zichtbaar maken en overdragen.
Het primaire onderwijs op de Simon Carmiggeltschool is door de jury als 'excellent' beoordeeld op de volgende criteria: 1. teamontwikkeling en 2. de professionele en stimulerende cultuur. Er is veel ruimte voor initiatief en intensieve samenwerking. Binnen de school vindt veel uitwisseling van kennis en ervaring plaats. De project- en specialisatiegroepen binnen de school bedienen zich van nieuwe plannen/speerpunten.
De afdeling VWO van het Stanislascollege excelleert in talentenontwikkeling. Dit is terug te zien in het onderwijsaanbod (ondernemerschap, sport, wetenschap en pre-university programma's).

Grada Huis (woordvoerder Grotius College):
"Natuurlijk waren we zwaar teleurgesteld toen we hoorden dat de HAVO-afdeling 'zeer zwak' scoorde. De verbeteringen en veranderingen waren het jaar daarvoor al in gang gezet, maar die hadden nog onvoldoende effect. De HAVO-afdeling had in 2014 en 2015 een te laag slagingspercentage (70%), dat is een feit. Het jaar daarop noteerden we qua examenuitslagen weer een stijgende lijn, namelijk 86%. De Onderwijsinspectie berekent het gemiddelde van de examens echter over een periode van drie jaar. Ook al hadden we hoger gescoord dan het landelijk gemiddelde, we werden toch als 'zeer zwak' bestempeld. De stijgende examencijfers zetten zich overigens door. Dit jaar haalden we 95%. De inspectie doet goed werk door mee te denken en ons een spiegel voor te houden. In december komen ze weer langs en hopelijk wordt het oordeel dan bijgesteld. We zijn altijd bezig met verbetering daar waar nodig, dat is een constant proces."

Warm klimaat
"Het Grotius College heeft een warm klimaat. De docenten hebben een groot hart voor iedere leerling. Maar dat heeft ook een andere kant. Mogelijk hebben we de leerlingen niet altijd op het juiste niveau geplaatst. Dat is niet altijd afhankelijk van het leervermogen, ook van de juiste capaciteiten en de inzet van de leerling. Die determinatie is nu veel beter. Onze leerlingen werden wel goed gevolgd, maar de bijbehorende administratie was onvoldoende. Ook dat is verbeterd. Wij zijn niet perse een school die ijvert voor een predicaat 'excellent' als onderdeel van de school, maar we gaan wel voor excellent onderwijs. We kijken naar het grotere geheel. Daar zetten we ons keihard voor in."

Carina de Walle (voorzitter bestuur DSV) reageert op de onrust die ontstond naar aanleiding van een AD-artikel, waarin wordt gerept over 'onderwijskwaliteit die onder de maat zou zijn':
"Van excellente school naar onder de maat. Ik moet daar wel een nuance in aan brengen. We scoren onvoldoende op proceskwaliteit, maar nog steeds excellent op onderwijsopbrengst. We blijven geloven in de professionaliteit van onze leerkrachten en de kracht van ons onderwijsmodel. Toen het nieuwe toetsingskader van de Onderwijsinspectie bekend was, hebben we een zelfanalyse gemaakt. Omdat we inzagen dat we zeer waarschijnlijk een onvoldoende zouden scoren, hebben we de ouders hierover op voorhand ingelicht.We leggen nu veel meer nadruk op andere vlakken, zijn meer gefocust op het totale proces. Dus ook: meer vastleggen en verantwoorden. Daar stonden we even in stil, maar dat hebben we inmiddels bij de horens gevat."

Verbeterplan
"Het verbeterplan lag al klaar, voordat de inspectie kwam. Daar gaan we dit jaar mee verder. Maar zo'n cultuuromslag heeft tijd nodig. Het team en de ouders moeten eraan wennen. Als we iets doen, dan doen we het goed. We plukken geen beleid van internet, het team moet er voor de volle 100% achter staan. We zijn op de goede weg. Daarenboven, we zijn niet de enigen hierin. We zijn alleen een van de eerste Delftse scholen die met de nieuwe regels te maken krijgen. DSV blijft een excellente school met goed onderwijs, er is geen aanleiding voor zorg."

Ewout van Asperdt (locatiedirecteur Simon Carmiggeltschool):
"Wat het predicaat ons oplevert? Het toont aan dat we goed bezig zijn. Verder brengt het kennisdeling met andere scholen. We hebben al meerdere scholen bij ons over de vloer gehad. Onder meer door te overleggen hoe om te gaan met hoogbegaafde leerlingen. Daarin leer je van elkaar. Het werkt als een stimulans om door te gaan op de gebieden waar je goed in bent. De drive om je te blijven verbeteren. Elke school is uniek en anders. Het is een kwestie van informatie halen en brengen en kijken in hoeverre dit toepasbaar is op de eigen situatie. Ondanks de term 'excellent' moet je als school alert blijven en open staan voor veranderingen. Het gaat tenslotte om alle kinderen in Nederland."