Patrick Luiten was zelf op het hoogste niveau actief als handballer.
Patrick Luiten was zelf op het hoogste niveau actief als handballer. "Maar Dave Kraaijenbrink is met zijn voetbalachtergrond mijn klankbord. We hebben geen verleden bij de club en gaan er dus met open vizier in." Foto:

Het nieuwe DHC-bestuur gaat voor een frisse wind door de club

DELFT - DHC moet na de rampzalige degradatie van afgelopen seizoen de weg naar boven weer zien te vinden. Volgens de nieuwe voorzitter Patrick Luiten moeten hiervoor de nodige zaken veranderen in de organisatie.

Luiten werd in mei tijdens de algemene ledenvergadering gekozen, maar zijn plannen waren al enige tijd duidelijk binnen de club. "Mijn zoons spelen bij de club, net als die van mijn buurman Dave Kraaijenbrink. We kennen elkaar natuurlijk en hadden allebei onze ideeën over hoe wij de club zouden runnen als wij het voor het zeggen hadden. In november hebben we wat ideeën op schrift gesteld en zijn we hiermee langs enkele notabelen binnen de club gegaan. Blijkbaar was er voldoende draagvlak, want nu ben ik tot voorzitter gekozen."
Bestuurlijke ervaring heeft Luiten voldoende. Hij was jarenlang clubmanager van de Belgische handbalvereniging Merksem. "Ik weet hoe het er in de bestuurskamers aan toegaat en laat me op voetbaltechnische gebied adviseren door Dave. Over het algemeen zijn we het voor tachtig procent met elkaar eens en bij die overige twintig procent komen we er ook wel uit."
Kraaijenbrink maakt geen deel uit van het bestuur. "Dat is niet mijn droom", vertelt de voormalig doelman van onder meer RVC en Scheveningen. "Daarvoor ben ik misschien niet diplomatiek genoeg. Ik wil snel resultaten zien; als keeper kun je ook niet drie keer lief vragen of een verdediger in wil grijpen. Patrick is daarin beter." Hun grote kracht, maar ook de valkuil zien de twee in het feit dat ze er met open vizier ingaan. "Natuurlijk kennen we het roemrijke verleden van de club, maar doordat we er zelf geen deel van hebben uitgemaakt, stappen we over bepaalde zaken makkelijk heen. We weten dat er heilige huisjes zijn, maar we kennen ze niet. We zijn niet bang beslissingen te nemen en willen vooral zo transparant mogelijk zijn. We kennen die intriges niet en doen dit niet uit persoonlijk belang."
Volgens Luiten heeft de club vooral te lang stilgestaan. "Soms is het tijd voor vernieuwing, dat gebeurt als je niet door ontwikkelt. Ik denk dat DHC daar nu aan toe is. De degradatie is geen ramp, maar we hadden liever hoofdklasse blijven spelen. Het doel is ook nog altijd om DHC naar een zo hoog mogelijk niveau te krijgen. DHC is van oudsher dé club van Delft en dat moet zo blijven. De successen van weleer zullen niet meer behaald worden, maar we streven wel het hoogst mogelijke na."
Dat hoeft niet ten koste te gaan van het plezier in de sport. "Want daar moet ook plaats voor zijn. De afgelopen jaren heeft de nadruk misschien wat teveel gelegen op de selectie-elftallen. We willen zowel voor de jeugd als voor de senioren meer organiseren, zodat de binding bij de club vergroot. Op die manier krijg je ook meer vrijwilligers. We merken nu al dat een aantal jongens met een verleden bij de club terugkeert. Zo wordt Kevin den Os bijvoorbeeld trainer van de jongens onder -10. Het is prachtig dat zo'n jongen de weg naar de club weer weet te vinden en hopelijk volgen er meer."
Ook hoopt de nieuwe leiding op termijn een herkenbaar elftal op te stellen. "Komend seizoen hebben we een selectie waarvan drieënzestig procent van de spelers uit de DHC-jeugd komt. Dat is mooi als je ziet dat we van één naar twee elftallen zijn gegaan. Een tweede elftal creëren lukt niet alleen met de aanwas van binnenuit. Daarom zijn er jongens gekomen. Op termijn is het de bedoeling dat we voornamelijk jongens uit eigen jeugd opstellen en het elftal daarbij aanvullen met enkele versterkingen van buitenaf. Het is mooi om te zien dat sommige selectiespelers ook de jeugd gaan trainen. Dat is voor die jongens leuk, maar het kan er ook toe leiden dat meer jeugdspelertjes de wedstrijden van het eerste bezoeken."
Dat die wedstrijden op zondagmiddag worden gespeeld is niet meer heilig. "We willen komend seizoen ook wat wedstrijden op zaterdagavond spelen. Het is toch prachtig als jeugdspelers een hele dag op de club doorbrengen, waarbij van alles wordt georganiseerd."
Ook wil het nieuwe bestuur zich sterk maken voor damesvoetbal. "Want dat hoort zeker bij een moderne voetbalvereniging. Ook hierbij streven we het hoogste na, maar er is natuurlijk ook plek voor mensen die gewoon lekker willen voetballen."
Voorlopig bruist DHC weer. "Er zijn veel nieuwe plannen die er goed uitzien, maar wat meer medewerking vanuit bijvoorbeeld de gemeente zou fijn zijn. Je ziet dat er weer een andere dynamiek ontstaat. Voor sommige mensen is dat lastig en die trekken zich terug, anderen blijven op hun plek zitten of vragen of er voor hen iets anders is dat ze voor de club kunnen betekenen. Zo benutten we ieders kwaliteiten optimaal. Uiteindelijk willen we dat DHC weer meetelt, jongens de club met een goed gevoel verlaten en uiteindelijk, na een carriere op een hoger niveau, hun carrière graag aan de Brasserskade afsluiten."