Sander van Vliet (provincie Zuid-Holland) en Niek Klinkenberg (Boskalis) hebben er zin in!
Sander van Vliet (provincie Zuid-Holland) en Niek Klinkenberg (Boskalis) hebben er zin in! Foto:

Nieuwe wegen leveren veel energie

DELFT – Deze week werden de plannen van de Provincie Zuid-Holland voor de 'herverbouw' van de N470 gepresenteerd. Petrouchka den Dunnen (directeur Dienst Beheer Infrastructuur), Sander van Vliet (projectleider N470 geeft energie, Dienst Beheer Infrastructuur) en Niek Klinkenberg (tendermanager Boskalis) vertelden over de status van het project.

Door Ruud Stift

Den Dunnen:
"Vorig jaar zijn we begonnen met vernieuwing van de N211. Hier staat een innovatieve damwand van twee kilometer. Nu is het de beurt aan de N470. De opdracht voor de 'meest duurzame weg van Nederland' viel in de schoot van Boskalis. Zij kwamen na alle gesprekken als beste (verhouding CO2-reductie versus kosten) uit de bus. De provincie heeft torenhoge ambities op het gebied van energietransitie. Dit stuk asfalt zal leidend kunnen zijn voor nieuwe wegen in de toekomst: niet alleen CO2 reducerend, maar ook energiebesparend én opwekkend."

Van Vliet:
"De voorbereidende fase duurde vier jaar. Wat heeft het project allemaal nodig? We wilden niet 'gewoon' op de oude voet instappen. Daarom gingen we het gesprek aan met verschillende aannemers en bewoners in de omgeving. Ook het hele inkoopbeleid werd anders ingericht. Uit de concurrentiegerichte dialoog werd veel lering getrokken. Dit leverde een nog betere aanbieding op in kwaliteit en kwantiteit. Boskalis garandeert meer dan 150% CO2 reductie uitstoot.
Samen met de N211 in het Westland dient de N470 als proefproject om de renovatie van provinciale wegen in de toekomst duurzamer uit te voeren. Het is 'slechts' 17 kilometer weg op een totaal van 500 kilometer in de gehele provincie, maar de N470 doet dienst als belangrijke kweekvijver voor de zeer nabije toekomst."

Klinkenberg:
"De uitvraag verliep volgens een uniek concept. CO2-neutraal is leuk, maar dat kan beter: CO2-negatief! Er is meer op de markt dan gedacht. De concurrentiegerichte dialoog bleek een hele fijne, doordachte manier van aanbesteden. De discussie over de eigenlijke projectinsteek zorgde voor meer diepgang en meer kwaliteit. We 'knipten' de N470 gemakshalve in tweeën, het binnenstedelijke deel voor de techniek en de kennis en het landelijke/comfortabele deel voor de innovaties. Daarbij keken we niet alleen naar de weg zelf, maar ook naar de omgeving.
Bij de renovatie gebruiken we nieuw, rolweerstand verlagend asfalt. De geluidsmuur wordt voorzien van zonnepanelen en miniwindturbines. De hierdoor opgewekte stroom slaan we op in een groene batterij die 's avonds de verlichting langs de weg voedt. Daarnaast maken we gebruik van Smart Mobility (o.a. intelligente verkeerslichten) voor een betere doorstroom. Voor geluidsreductie in de tunnels gebruiken we olifantsgras (biobeton)."

Van Vliet:
"In september gaan we van start met het voorbelasten (zand storten) van twee rotondes bij Pijnacker. Het hele project moet eind 2019 klaar zijn. we staan te popelen."