Saskia (l) en Corry (r). ABCDate is alleen bestemd voor mensen die in een bij ABCDate aangesloten zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking wonen of werken. www.abcdate.nl. (Foto: EvE)
Saskia (l) en Corry (r). ABCDate is alleen bestemd voor mensen die in een bij ABCDate aangesloten zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking wonen of werken. www.abcdate.nl. (Foto: EvE) Foto: Esdor van Elten

"ABCDate maakt de wereld van mensen een stuk groter"

De meesten van ons willen een relatie. Met iemand optrekken. Niet voor iedereen is het vinden van een soulmate even eenvoudig. Zo lopen ook mensen met een verstandelijke beperking soms tegen praktische problemen aan. Ipse de Bruggen biedt daar nu hulp bij: ABCDate. een contactbemiddelingsmethode voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat werkt, merkte Saskia Oudshoorn (29) uit Pijnacker. Zij is nu alweer meer dan een half jaar heel gelukkig met haar Niels.

Door Esdor van Elten

"Hij was aardig en zag er mooi uit." Saskia herinnert zich de eerste avond dat ze Niels zag nog heel goed. "Dat was tijdens een ontmoetingsavond in Zoetermeer. Ik weet nog dat ik het spannend vond, vooral ook omdat ik vanwege de taxi te laat kwam." De ontmoeting die ruim een maand later zou leiden tot een vaste relatie was geen toeval. De twee hadden al met elkaar kennis gemaakt via ABCDate, een nog vrij nieuw initiatief om mensen met een verstandelijke beperking met elkaar in contact te brengen. "We noemen het een methode", vertelt Corry Baak, zorgcoach bij Ipse de Bruggen en projectleider van ABCDate. "Het is namelijk méér dan een contactwebsite, al is dat wel een belangrijk onderdeel ervan. Maar we verzorgen ook thema- en ontmoetingsavonden waar mensen elkaar op een veilige manier kunnen ontmoeten. Het is juist ook mooi dat mensen die daar komen wéten dat zij, en de ander, op zoek is naar een relatie. Dat kan een liefdesrelatie zijn, maar ook vriendschap of een maatje om leuke dingen mee te doen."
Levensgeluk
Voor mensen met een verstandelijke beperking is het niet altijd even eenvoudig om vrienden te maken of een relatie te vinden. "Deels komt dat omdat zij vaak maar een beperkt netwerk hebben", legt Corry uit. "Ze kennen hun familie, de mensen met wie ze samen wonen en werken, maar daar houdt het vaak wel mee op. En er zomaar op uitgaan, dat is vaak lastig, zowel om praktische redenen als om gevoelsmatige." En dat terwijl deze groep natuurlijk net zo goed behoefte heeft aan vriendschap, liefde en intimiteit. "Dat geeft immers een groter gevoel van levensgeluk." ABCDate is ontwikkeld door Leer Zelf Online, een organisatie die e-learning-toepassingen ontwikkelt voor kwetsbare doelgroepen. Toen Ipse de Bruggen van het bestaan hoorde was de organisatie meteen geïnteresseerd: "We hebben ons bij het initiatief aangesloten en het samen doorontwikkeld. Inmiddels hebben negen andere zorgorganisaties zich er bij aangesloten, en er zijn ook andere die geïnteresseerd zijn." En juist omdat zoveel verschillende organisaties meedoen, wordt de wereld van de cliënten van Ipse de Bruggen ineens een stuk groter. "Ze kunnen nu mensen leren kennen uit een hele andere omgeving." Dat geldt ook voor Saskia: "Ik heb al eerder een vriend gehad, en die woonde inderdaad in hetzelfde gebouw als ik. Maar Niels komt uit Bodegraven, een hele andere plaats waar ik zelf nooit kom." Toen Saskia een profiel had aangemaakt op ABCDate had ze al snel contact met anderen, maar Niels viel op: "Net als ik was hij op zoek naar gezelligheid, spraakzaam en enthousiast." Na die eerste ontmoeting wisselden de twee telefoonnummers uit. "De site was toen niet zo belangrijk meer." Er volgden na die eerste ontmoetingen nog meer dates en op 13 januari nodigde Saskia Niels voor het eerst bij haar thuis uit. "Die avond heeft hij me officieel gevraagd. Dat wilde hij graag en hij vond dat het zo hoorde." Sindsdien zien de twee elkaar zo om de twee weken, al appen en bellen ze iedere dag met elkaar. "Maar de afstand is toch een ding", bekent Saskia. "Met de taxi heb ik maar een beperkt aantal kilometers en op een andere manier er komen is lastig. Meestal komt hij daarom naar mij."

Veiligheid en privacy
Bij het ontwikkelen van hun relatie kunnen Saskia en Niels steeds terugvallen op hun begeleiders. "We blijven veiligheid bieden", benadrukt Corry. "Ze kunnen met al hun vragen en eventuele problemen bij hun begeleider terecht." "Dat is fijn, beaamt Saskia. Maar soms is het ook wel een beetje raar: "Ik moest er in het begin wel even aan wennen. Normaal heb je geen pottenkijkers bij je relatie." De begeleiders moeten grenzen kennen en respecteren, vindt Corry. "Veiligheid is belangrijk, maar ook onze cliënten hebben recht op hun privacy." Inmiddels hebben door ABCDate meer stelletjes elkaar gevonden en zijn vriendschappen ontstaan. En de toekomst? "Ook als mensen aangeven te willen trouwen of samenwonen willen we daar mogelijkheden voor bieden", aldus Corry. Voorlopig denken Saskia en Niels daar nog niet te veel over na: "We hebben het er al wel eens over gehad, maar we doen het rustig aan. Voorlopig is het het belangrijkste dat we het gezellig hebben en dat we samen zijn."