Vervolg van voorpagina

Daarnaast krijgen per wijk georganiseerde WhatsApp-groepen een financiële bijdrage, 250 euro per jaar. Hiervoor zijn bepaalde richtlijnen opgesteld."

Annemieke van Doorne, één van de initiators van de Veilig Wonen Voorhof WhatsApp-groep:
"We zijn zo'n anderhalf jaar geleden gestart met de WABP en inmiddels zitten we op 338 bewoners die zich aangesloten hebben. Natuurlijk ijveren we voor meer aanmeldingen, des te beter. We hebben het idee een beetje overgenomen van onze 'buren' in de wijk Tanthof, waar we goed contact mee hebben. De groep telt acht beheerders. Om het verschil te kunnen maken hebben we kleinere subgroepjes gebundeld. We zijn streng op het verkeer, de meldingen, in de app. Hij is echt alleen bedoeld voor het melden van calamiteiten en niet voor small of social talk. Daar moeten we de mensen nog weleens op attenderen. De politie en de gemeente doen erg goed mee. We hebben bijvoorbeeld een hele korte lijn met Levi Schipper, die namens de gemeente als adviseur veiligheid dit soort projecten begeleid."

Eerste rondje
Annemieke staat voor een primeur. Op vrijdag 6 juli zal ze haar eerste rondje door de wijk maken, samen met een ander lid van het Buurtpreventieteam.
"Dat is wel een beetje spannend. Je loopt toch heel zichtbaar, getooid met een speciaal hesje, door de buurt. Het heeft allemaal wel geleid tot een beter bewustzijn onder de bewoners. Hoe meer ogen en oren, hoe veiliger de wijk."