Annemieke van Doorne geflankeerd door drie andere WhatsApp-beheerders.
Annemieke van Doorne geflankeerd door drie andere WhatsApp-beheerders. Foto:

Veiliger wonen in de regio met WhatsApp

DELFT – Sommige mensen lijken vergroeid met hun 'ananas'. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit het moderne straatbeeld. Vaak ergeren we ons aan het overdadige gebruik, maar het slimme apparaatje heeft ook zijn pluspunten. Zoals WhatsApp. De WhatsAppBuurtPreventiegroepen (WABP) schieten als paddenstoelen uit de grond in de regio. Wonen we veiliger met WhatsApp?

Door Ruud Stift

Een kleine rondgang op het internet laat veel bestaande WABP's zien, sommige getooid met ludieke namen: Sint Jorisbende, Delftzicht Security, Friendshipring Nootdorp of Keep an eye on Leekeerd (Delfgauw). Bijna iedere zichzelf respecterende wijk heeft een WhatsApp-groep waarmee bewoners elkaar op de hoogte houden bij onraad. WhatsApp Buurtpreventie Nederland brengt alle groepen in kaart.

Veilig Voorhof
Eén van de best georganiseerde WABP's in de regio is die van Veilig Wonen Voorhof. Een professionele website (www.veiligwonenvoorhof.nl) met een agenda, een uitleg over de verschillende meldingen (van verdachte personen tot losliggende stoeptegels) én de behaalde successen (inbreker aangehouden!). Naast de WhatsApp-groep heeft de wijk Voorhof ook een Buurtpreventieteam, functionerend als extra ogen en oren van de buurt. De leden van dit team lopen periodiek rondes door de buurt zodat verdachte situaties en onregelmatigheden actiever en eerder gesignaleerd worden en doorgegeven kunnen worden aan gemeente en politie. Zij letten op situaties die inbrekers of andere kwaadwillenden aantrekken, zoals openstaande ramen van woningen waar niemand thuis is, of auto's waar kostbaarheden opvallend zichtbaar zijn.

Methode SAAR
Om de buurtpreventie WhatsApp-groep zo goed mogelijk te laten functioneren, is een gedragscode opgesteld. Volgens de SAAR-methode probeert men de buurt veilig te houden: de S van Signaleer, de A van Alarmeer (112 bellen), de A van App en de R van Reageer (eventueel een verdacht persoon blijven volgen).
De woordvoerder van burgemeester Marja van Bijsterveldt juicht de WhatsApp-initiatieven van harte toe. "Via de site van de gemeente Delft kunnen mensen die een WhatsApp-groep willen opstarten een formulier invullen waarna de gemeente contact opneemt met desbetreffend persoon.
De gemeente heeft verschillende formats die helpen bij het opstarten van de WhatsApp-groep namelijk: aanmeldingsformulieren, voorbeeldbrief voor werving van leden, format voor hulp bij het opstarten en spelregels binnen een WhatsApp-groep. Mochten beheerders deze formats willen verspreiden in de wijk/buurt faciliteert de gemeente Delft het printwerk."

Bijeenkomst
"Voor bestaande WhatsApp-groepen wordt door de gemeente 3x per jaar een bijeenkomst georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomst zijn de gemeente, de politie en de beheerders van de WhatsApp-groepen aanwezig. Er wordt onder meer gesproken over preventietips en de woninginbraken van de afgelopen periode worden geëvalueerd. Voor de beheerders van de WhatsApp-groepen wordt eens per jaar een cursus signaleren georganiseerd. Tijdens deze cursus worden de bevoegdheden, profiling (profielschets), en waarnemen behandeld. Zelfs concrete gevallen worden onder de loep genomen. De gemeente plaatst ook WhatsApp-bordjes in de wijk.

Lees verder op pagina 3