Vervolg van voorpagina

Landelijk is oud-PvdA partijleider Diederik Samsom door Minister van Economische Zaken Eric Wiebes aangesteld als onderhandelaar van het Nederlands Klimaatakkoord. Wiebes wil deze zomer nog tot een klimaatakkoord komen dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot in 2030 minstens 49 procent gedaald is ten opzichte van 1990. Samson moet er daarnaast voor zorgen dat in 2030 twee miljoen huizen van het aardgasnet af zijn. Dat is een kwart van alle Nederlandse woningen.

Maaike Kaiser:
"Daarom zal de energienota moeten worden aangepast. Eigenaren van een met gas verwarmde woning zullen pas bereid zijn een elektrische warmtepomp aan te schaffen als ze daarvoor beloond worden met een fors lagere energierekening. Mensen kiezen nu nog niet voor een milieuvriendelijke oplossing, omdat de prijsverschillen tussen gas en stroom te klein zijn.

Er zijn steeds meer problemen bij het winnen van aardgas. Denk aan de aardbevingen in bijvoorbeeld Groningen, het aardgas dat opraakt en de afhankelijkheid van andere landen. Het gebruik van aardgas stopt dus, ook in Delft. In 2050 komt alle energie van hernieuwbare bronnen: zon, wind, biomassa en aardwarmte zoals geothermie van de TU Delft. Onze energievoorziening is dan betrouwbaar, betaalbaar en schoon."

De volgende participatiebijeenkomst waar de Delftse Energiestrategie verder wordt besproken, staat gepland op maandag 3 september. Aanmelden kan via adviesruimte@delft.nl