Ger Timpman:
Ger Timpman: "Ik ben schrijven leuk gaan vinden." (Foto: EvE) Foto:

Ger Timpman schrijft boek over verzetsverleden ouders

Afgelopen vrijdag hield oud-horecaondernemer Ger Timpman zijn eerste boek ten doop: Kerstavond 1944. Een verhaal over oorlog, liefde èn herinneringen, want het boek kwam op een bijzondere manier tot stand.

Door Esdor van Elten

Jarenlang waren Ger en Ria Timpman de drijvende krachten achter de Altena Hoeve. Een paar jaar geleden besloten zij met pensioen te gaan en 'leuke dingen te gaan doen'. Dat één van die leuke dingen schrijven zou zijn, kon Ger op dat moment nog niet vermoeden. Toen zijn moeder in 2013 overleed stuitte hij bij het opruimen van het huis op documenten over het leven van zijn ouders als verzetsmensen in Drenthe. Een verhaal dat zo bijzonder was, dat hij het wilde delen met het publiek: "Ik heb nooit gedacht dat ik kon schrijven. Daarom heb ik op de VAK een aantal schrijverscursussen gedaan en ik ben het leuk gaan vinden." Om zijn waardering voor de VAK-docenten nog eens extra te uiten, bood hij het eerste exemplaar van zijn boek dan ook aan één van die docenten aan.

Oorlog, verzet en liefde
Kerstavond 1944 vertelt het verhaal van Theo en zijn vrouw Fien. "Dat waren de schuilnamen van mijn ouders", vertelt Ger. Naarmate de Tweede Wereldoorlog vorderde, raakten zij steeds meer betrokken bij het verzetswerk in de omgeving van Meppel en Ruinerwold. "Hij bracht verzetskranten rond, heeft piloten, joden en onderduikers geholpen en regelde distributiekaarten, nodig om al die monden te voeden. In 1944 was hij ook betrokken bij de overval van een KP (Knok Ploeg) op het politiebureau van Meppel, waar een aantal verzetsmensen gevangen gehouden werden. "Hij mocht er niet aan meedoen, want omdat mijn moeder zwanger was van mij, vond de leider van de KP dat een te groot risico, maar hij verleende wel hand- en spandiensten. De overval slaagde. Maar op de een of andere manier vermoedden de Duitsers toch dat mijn vader er iets van wist." Theo moest zelf onderduiken en bracht menig nacht door onder het orgel van een kapel in Ruinerwold. Toch werd hij na een paar maanden opgepakt: "Uitgerekend in de enige nacht in maanden dat hij thuis sliep", vertelt Ger. "Of hij verraden is, of dat de Duitsers het huis in de gaten hielden, of dat het puur toeval was, dat weten we niet." Theo werd gevangen gezet, maar de komst van de Canadezen voorkwam dat hij geëxecuteerd werd. Hij overleefde de oorlog en kreeg de verzetsmedaille. "Maar eigenlijk wilde hij er nooit meer over praten", aldus Ger. "Ik wist wel dat hij iets gedaan had in het verzet, maar deze documenten waren echt een grote verrassing." Kerstavond 1944 is niet alleen een familiedocument, maar ook een echte roman. Naast het verhaal van Theo en Fien speelt ook de romance tussen een ondergedoken verzetsman uit het westen en een streng christelijke boerendochter uit Ruinerwold een rol in het boek. "Dat is om het leuker te maken", geeft Ger toe. "Maar het is wel gebaseerd op echte gebeurtenissen. De oorlog bracht mensen samen die elkaar anders nooit ontmoet zouden hebben. Ook dat levert bijzondere verhalen op." Kerstavond 1944 is verkrijgbaar via Boekscout.nl en te bestellen op bol.com