Afbeelding
Foto: Ruud Stift

Delftse bewoners in discussie over aardgas

DELFT - Delft staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen op het gebied van energievoorziening. Op weg naar een energieneutrale stad nodigt de gemeente haar inwoners uit te discussiƫren over de verschillende thema's. Deze week kwamen bewoners in het Stadskantoor bijeen om te praten over Delft Aardgasvrij in 2050.

Door Ruud Stift

De gemeente Delft doet ook haar duit in het zakje om de uitstoot van broeikasgas CO2 zoveel mogelijk te minimaliseren en daarmee de verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. De overheid wil met ingang van het jaar 2050 in heel Nederland af van het gebruik van de fossiele brandstof aardgas. Wat betekent dat voor de 56.000 woningen (huishoudens) die Delft telt? Circa 50 bewoners kwamen voor de tweede keer bijeen in het Stadskantoor. Aan de hand van vragen en opmerkingen die tijdens de eerste bijeenkomst (23 mei jongstleden) waren verzameld, ging men in groepjes de discussie aan.

Stellingen

Na een korte inleiding door Bart van Geleuken (projectleider Warmtevisie Delft 2021) werden de deelnemers in groepjes opgedeeld. Aan zes thematafels ging men volgens een bepaalde centrale stelling het gesprek aan. Een groepje deelnemers beet zich vast in de stelling: 'Hoe kan de gemeente (niet-financieel) bijdragen om Delft aardgasvrij te krijgen?' Wat zijn de stappen (isolatie, plan van aanpak, fasering)? Welke zekerheid kan wel/niet worden geboden?

Een tafel verder werd de stelling: 'Werken aan een aardgasvrij Delft begint met goede communicatie' verder uitgeplozen. Hoe mensen te betrekken? Welke informatie werkt het beste? Hoe kan de invoering van buurtinitiatieven gestimuleerd worden?

Maaike Kaiser (programmamanager Delft Energie Neutraal):

"Delft telt ongeveer 56.000 woningen. Volgens de Agenda 2040 komen daar nog 15.000 wooneenheden bij. Delft Aardgasvrij is natuurlijk een groot thema wat iedere bewoner aan gaat. gaat. Daarom willen we dat de bewoners zoveel als mogelijk worden betrokken, kunnen participeren.

Bij de eerste bijeenkomst in mei werden er naar aanleiding van de gesprekskaders ongeveer 400 opmerkingen/suggesties verzameld. Hoe krijgen we met z'n allen een schonere, betrouwbare en betaalbare energievoorziening? Wat zijn de belangrijkste dingen waar we oog voor moeten hebben?

Voor alle huishoudens geldt: Hoe zit het dadelijk met het aanzicht van de woning en wat wordt de kostenpost? Daarom proberen we in kaart te brengen waar de aandacht vooral naar toe zou moeten gaan. Waar moeten we beginnen? Zou men willen bijdragen aan een buurt- of wijkinitiatief?"

Warmteplan

"We zijn steeds meer aan het pinpointen in het kader van het Warmteplan 2021, het 'Klimaatakkoord voor Nederland', waar we vanaf 2013 mee in de slag zijn. Ook proberen we de bewoners handvatten mee te geven over wat ze zelf al kunnen doen. Door bij een geplande verbouwing te kiezen voor energiezuinige apparatuur of door over te schakelen op koken via inductie. Zorg voor een goede isolatie. Daar kan iedere eigenaar nu al stappen in zetten. Dat scheelt later wellicht dubbele kosten."

Lees verder op pagina 3

Afbeelding
Afbeelding
De deelnemers discussieerden in groepjes over stellingen en er werd een getekend verslag gemaakt.