Vervolg van voorpagina

Woningen van deze tijd, die passen binnen de duurzaamheidsambities van Nieuw Delft. Op een toplocatie, dichtbij de historische binnenstad en het station. In maart startten we met project Floris in de Coendersbuurt waar wij 9 royale herenhuizen aan de Graaf Floriskade realiseren."

Speerpunt
Henk Twisk (programmamanager gebiedsontwikkeling Gemeente Delft): "De stad samen maken geldt als speerpunt binnen de Agenda 2040. De Gemeente Delft neemt een derde van de totaal geraamde kosten, 1,4 miljard euro, voor haar rekening. De rest zal van de private markt moeten komen: beleggers (beheer van huurwoningen), woningcorporaties, zorg- en onderwijsinstellingen, bedrijven of uit samenwerking met regiopartners. Partners die ambities omzetten in creatieve ideeën voor uitvoering, experimenten, plannen en concrete projecten. Binnen dit proces moeten zij een langjarige verbintenis aan gaan om samen tot goede publiek-private businesscases te komen en te investeren in de stad. Dit vraagt om een gezamenlijke integrale én regionale blik naar ruimtelijke investeringen en het op regionaal niveau bundelen van geldstromen van overheden en private partijen. De Delftse ontwikkelstrategie dient hulpmiddel te zijn om de komende 5 tot 10 jaar de stedelijke investeringsopgaven op gang te brengen."

Het 'merk' Delft
"Creëren van nieuwe en herontwikkelen van bestaande ruimte. Sterke, leefbare wijken met goede woningen en passende voorzieningen. Binnenstedelijk voegen we 15.000 woningen toe, als onderdeel van de regionale woonbehoefte (170.000 woningen). Daarnaast 10.000 extra banen, op elk niveau. Hiervoor hebben we 100.000 m2 aan extra bedrijfsruimte nodig, vooral voor de innovatieve maakindustrie. Delft als High Tech Capital van Nederland, naast goed wonen, werken en verblijven. Een optimaal bereikbare stad vol duurzame energie, zon, wind, biomassa en aardwarmte, waar men geniet van de rijke historie en cultuur. Delft als 'merk': aantrekkelijk voor bezoekers, nieuwe inwoners en bedrijven. Duurzaam en vitaal met het welzijn van álle Delftenaren als leidraad."

Heilige Land
De vastgoedbeurs leverde nog meer vruchtbare samenwerkingsverbanden op. De Gemeente Delft en wooncorporatie Woonbron ondertekenden de intentie van de samenwerkingsovereenkomst voor het Heilige Land.

Woordvoerder Woonbron:
"Woonbron is voornemens om 65 sociale eengezins-huurwoningen in de Doctor Schaepmanstraat en omgeving te slopen en nieuwe eengezins-huurwoningen terug te bouwen. Daarnaast onderzoeken gemeente en Woonbron of een aanvullende nieuwbouwontwikkeling op de nabijgelegen gemeentelijke kavel aan de Bieslandsekade kan leiden tot een betere mix van woningtypen. Met de bekrachtiging van deze samenwerkingsovereenkomst spreken gemeente en Woonbron af zich gezamenlijk in te spannen om de buurt het Heilige Land een kwaliteitsimpuls te geven door nieuwbouw van sociale huurwoningen. Dit alles zal binnen vijf jaar zijn beslag moeten krijgen. Deze samenwerkingsovereenkomst past bij 'De Delftse Keuze', zoals weergegeven in de Woonvisie 2016-2023. Delft wil voor iedereen een passende woning. De inspanning is erop gericht om met transformatie en toevoeging van woningen tot evenwichtige wijken te komen."