Deze panden op de Binnenwatersloot waren het eerste project van Kleurenlab. Ze zijn na een kleuronderzoek en -advies in nieuwe kleuren geschilderd. Op het bankje Martine Muller en Niels van der Nat.
Deze panden op de Binnenwatersloot waren het eerste project van Kleurenlab. Ze zijn na een kleuronderzoek en -advies in nieuwe kleuren geschilderd. Op het bankje Martine Muller en Niels van der Nat. Foto:

"We willen Delft ontgroenen"

Grachtengroen en mergelwit, de twee kleuren die de historische binnenstad van Delft tegenwoordig overheersen. Zonde, vinden ze bij het Stadslab Kleuren van Delft, want door de eeuwen heen was Delft een zeer kleurrijke stad. Dat beeld willen ze weer terugbrengen.

Door Esther Luijk

De oude binnenstad van Delft telt meer dan 7000 panden, door de eeuwen heen gebouwd in een velerlei aan stijlen en kleuren. Echter is van die diversiteit nu weinig meer te merken. "We willen Delft ontgroenen!", lacht interieurarchitect Niels van der Nat, die als vrijwilliger betrokken is bij het Kleurenlab. "Nu zie je dat naast elkaar gelegen panden, die soms tweehonderd jaar in leeftijd verschillen, in precies dezelfde kleur zijn geschilderd, meestal dus groen en wit. Je ziet bijna geen verschil meer, terwijl de panden beide uit een heel andere tijd komen, zo jammer!"

Historisch onderzoek
Het Kleurenlab, dat naast Niels nog bestaat uit architecten Martine Muller en Joyce van Sprundel, probeert pandeigenaren daarom nu te stimuleren om hun huis of winkelpand aan een historisch kleuronderzoek te onderwerpen. Aan de hand van het onderzoek wordt vervolgens een kleuradvies gegeven. "Op die manier krijgt Delft de balans aan kleuren en de sprekendheid terug die het ooit had", vertelt Martine. "We brengen daarmee niet alleen de historie weer een beetje terug in de stad, maar maken het centrum ook aantrekkelijker voor zowel inwoners als toeristen."
Procedure
Het traject is vrij eenvoudig en niet heel tijdrovend, vervolgt Martine. "Er komt een kleurhistoricus bij je langs om in kaart te brengen welke kleuren het pand door de jaren heen allemaal gehad heeft. De professional zoekt daarvoor een plekje uit waarbij de kans het grootst is dat er veel kleurinformatie zit, bijvoorbeeld een dakrand. Die wordt namelijk vaak niet afgeschuurd voor een volgende verflaag, omdat het een lastig bereikbare plek is. Door telkens een laagje verf af te schuren, wordt er een kleurtrapje gemaakt en krijg je een goed overzicht. Het adviesrapport volgt vrij snel daarna, waardoor alles bij elkaar het traject slechts een paar weken in beslag neemt."

Advies
Het advies dat wordt gegeven is niet automatisch de eerste kleur die ooit op het gebouw zat. "We kijken natuurlijk goed naar de omgeving", zegt Niels. "Het moet wel in het geheel van de straat passen en recht doen aan het kleurenpalet dat al bestaat. Dat kan ook de derde of achtste kleur zijn die ooit op het gebouw zat, of een kleur die er nooit op heeft gezeten maar wel op de kleurhistorie geïnspireerd is." Pandeigenaren hoeven daardoor nooit bang te zijn dat ze kunnen kiezen uit alleen paars of oranje, vult Martine aan. "Je kan het zien als geraffineerde make-up. Met de juiste kleur verf kun je de kwaliteiten van een pand prachtig benadrukken, en de minder mooie kanten een beetje wegmoffelen. Bovendien, wij hebben als motto: er zijn geen lelijke kleuren, alleen lelijke kleurcombinaties!"

Subsidie
Om eigenaren extra te motiveren om een kleurhistorisch onderzoek uit te laten voeren, stelt Kleurenlab een subsidiepotje beschikbaar. "Daarvan vergoeden wij in principe het onderzoek en het advies, mits dit advies ook uitgevoerd wordt", zegt Martine. "De subsidie wordt pas uitgekeerd nadat het pand conform advies en vergunning geschilderd is. We kunnen geïnteresseerden helpen bij het zoeken naar een kleurhistoricus en ook kunnen wij adviseren in de gevallen waarbij het een monument betreft, omdat voor kleurwijziging dan een vergunning nodig is."

Wederdienst
Als wederdienst voor de subsidie verlangt het Kleurenlab niet veel. "We willen alleen graag een kopie het kleuronderzoek en het adviesrapport."

Lees verder op pagina 3