Afbeelding
Foto:

Eindelijk, er is een nieuw college

DELFT – Twee maanden na de lokale verkiezingsuitslag is de kogel door de kerk. De coalitiepartners GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA hebben groen licht gegeven voor een nieuw college van B en W.

Door Ruud Stift

De onderhandelaars hebben in de afgelopen weken samen afspraken gemaakt over het beleid dat ze in de komende vier jaar willen gaan voeren. Deze afspraken hebben ze vastgelegd in een coalitieakkoord. Het nieuwe college bestaat, naast burgemeester Marja van Bijsterveldt, uit vijf wethouders. De kandidaten namens de coalitiepartijen zijn: Stephan Brandligt (GroenLinks, tweede termijn), Bas Vollebregt (STIP), Martina Huijsmans (D66), Hatte van der Woude (VVD) en Karin Schrederhof (PvdA). De fracties van GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA zullen maandag 4 juni hun coalitieakkoord voor de periode 2018-2022 ondertekenen. Tijdens die bijeenkomst wordt ook de inhoud van het akkoord verder toegelicht en bekendgemaakt hoe de portefeuilles onder de wethouders worden verdeeld.

Op donderdag 7 juni worden de kandidaat-wethouders aan de tand gevoeld door de gemeenteraad. Een week later, 13 juni, is er een vergadering waarin afscheid wordt genomen van de oud-wethouders. Alle fracties in de raad mogen dan aangeven wat ze van het coalitieakkoord vinden. Dit wordt alleen besproken, niet vastgesteld. Hierna worden de nieuwe wethouders geïnstalleerd.
Bart Smals
(fractievoorzitter VVD):

"Volgens eerste formateur Marijke Vos (GroenLinks) zouden wij minder willen investeren op het gebied van duurzaamheid, mobiliteit en armoedebestrijding. Iets waar vooral de ChristenUnie ons mee om de oren slaat. Maar ik betwist dat, want wij zijn bij uitstek de partij die gaat voor mobiliteit. Op het gebied van duurzaamheid wijs ik op de stappen die minister Wiebes neemt met betrekking tot de inperking van de gaswinning in Groningen. Geen andere partij heeft zich hier ooit aan willen branden. Dat is dan wel de landelijke agenda, maar ook lokaal neemt de VVD haar verantwoordelijkheid op dit gebied. En waar het armoedebestrijding betreft: we zijn voor gelijke kansen, maar ook voor het heft in eigen handen. De armoede daar bestrijden waar het het meest nodig is. Op de oude koers doorvaren? Nee hoor, er zal genoeg verandering plaatsvinden, reken daar maar op."

Frank van Vliet
(fractievoorzitter GroenLinks):

"We kunnen groen licht geven! Elke dag lange sessies van besprekingen hebben hun vruchten afgeworpen. Kijk, het moest natuurlijk allemaal wel in het financiële plaatje passen, want nog steeds moeten we voorzichtig zijn aan de uitgavenkant, maar alles is nu rond. Met dit akkoord spreken we het vertrouwen uit voor de toekomst. We hebben een gezamenlijke richting bepaald voor de toekomst van Delft en we zijn opgelucht dat we na een periode van intensieve onderhandelingen een nieuw college aan de raad kunnen voorstellen."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding