De deelnemers aan de Robokartrace moesten heel wat obstakels ontwijken.
De deelnemers aan de Robokartrace moesten heel wat obstakels ontwijken. Foto:

Mario Karten in het echt

DELFT - Afgelopen woensdag streden vijf studententeams van de TU Delft op de Bouwcampus tegen elkaar met hun zelfgebouwde radiografisch bestuurde minikarts. Welk team wist in 7 minuten de meeste ronden af te leggen op de baan, een slalomparcours van circa 120 meter? Onderweg moesten ze zo tactisch mogelijk allerlei soorten obstakels: vallende slagbomen, een slingerende hamer of andere voorwerpen proberen te omzeilen. Welkom in de wondere wereld van Robokarts!

Door Ruud Stift

Bob van der Windt (student werktuigbouwkunde en lid van de organisatie van Robokarts):
"Robokarts is een ontwerpwedstrijd voor studenten aan de TU Delft. Vanaf januari zijn verschillende studententeams bezig om een eigen radiografisch bestuurbaar voertuig te ontwerpen. De karts, ter grootte van een schoenendoos, worden aangedreven door elektromotoren en zijn uitgerust met diverse gadgets om de tegenstanders te hinderen. Naast de hinder van de andere auto's bevat de racebaan ook obstakels die de wagens zonder schade moeten passeren, zoals poortjes die open en dicht gaan."

Snelheid
"Ongeveer een jaar geleden kregen we het idee om technische studenten een meer praktische aanvulling te geven op hun studie. Geïnspireerd op MarioKart ontstond het idee om een wedstrijd te organiseren waarbij teams een robot ontwerpen die andere robots moet kunnen hinderen. Wij wilden hierbij de nadruk leggen op tactiek, snelheid en strategie. Vanuit deze gedachte werd Robokarts geboren, een mix van snelheid, actie en racestrategie."

Fanatiek
De teams, bestaande uit 6-10 personen, hebben er dus al maanden fanatisme opzitten en ze hebben gedurende die periode natuurlijk ook enige testruns gereden.
"Het is leuk om te zien dat er heel diverse strategieën zijn ontwikkeld, vooral op het gebied van de gadgets. Er zijn teams die hun kart in een soort van tank omtoveren, superrobuust, terwijl andere teams juist kiezen voor wendbaarheid. De gadgets variëren van vallende slagbomen en slingerende hamers tot de mogelijkheid om haken of stenen op het parcours te plaatsen."

Werkwijze
De Robokarts rijden met drie tegelijk op een slalombaan, in heats van 7 minuten. Elk team telt één bestuurder van de kart en een ander die de gadgets bedient. Het team dat per heat de meeste rondjes aflegt, wint. Handelingssnelheid is dus geboden.

Jacqueline Klaver (student werktuigbouwkunde en co-founder Robokarts):
"De eerste editie van deze speciale race was zeer succesvol. Okay, niet iedere kart verscheen altijd even soepel aan de start, maar dat mocht de pret niet drukken. Aan originaliteit, vindingrijkheid en creativiteit geen gebrek. Wat begon met een hevige stortbui, mondde uit in een fantastische eerste uitvoering. Winnaar van de race werd team 'Hunnie', gevolgd door team 'Daisy me rollin'. Team 'HH de Viking' pakte het brons. De creativiteitsprijs ging naar team 'Mad Mex'.
Ook de sponsors (KPN ICT Consulting, Selmers BV, Kenz Figee Group BV en Festo BV) waren dik tevreden. Een enkel team moest op het laatst afhaken en team 'Hinderend Bierkrat' kreeg hun kart niet aan de praat, maar we gaan zeker voor editie twee volgend jaar. Eerst maar eens op zoek naar een bestuur om die race weer tiptop in goede banen te leiden."