De fietsers reden prachtig door het groen, langs het water in de wijk Tanthof.
De fietsers reden prachtig door het groen, langs het water in de wijk Tanthof. Foto:

Vervolg voorpaginaverhaal

Hier in Tanthof zijn pompen geplaatst en is het beheer (ontstoppen en plaatsen van drijfbalken) verbeterd. De KNNV, de vereniging voor veldbiologie in de persoon van Geert van Poelgeest, heeft geflyerd en bewoners gemobiliseerd om zelf mee te werken aan het op tijd weghalen van kroos. Alles binnen de mogelijkheden wordt ingezet om een mooie buurt te creƫren met gezonde sloten vol planten, dieren en diertjes."

Bewoonster Marij Jacobs:
"Het grote gat in de weg op de Kalfjeslaan in maart riep bij mij veel vragen op. Er verschenen op een gegeven moment ook berichten over de werkzaamheden in de krant en dat maakte extra nieuwsgierig. Het is leuk om te merken dat we als bewoners dus invloed uit kunnen oefenen op uitvoerend beleid. Er wordt naar ons geluisterd, we hebben inspraak. De fietstocht bleek een mooie gelegenheid om andere leuke kanten van onze wijk te bekijken. Niet voor niets gonsde het onder de deelnemers van: "Goed onderhouden allemaal!" en "Leuker dan we dachten!" De wijk is zeer bomenrijk, dus dat zorgt voor veel bladafval in de sloten. Afval dat kroosvorming bevordert en de sloten dicht doet slibben. Drie keer per jaar scheppen we kroos om de sloten 'schoon' te houden voor alle vegetatie, zowel boven als onder water."

Rob Hoefnagel, senior beleidsadviseur waterkwaliteit:
"In de wijk laat de waterkwaliteit nog te wensen over. Het slib afkomstig van de bomen en het weinige zonlicht zorgt ervoor dat de onderwaterplanten bijna niet groeien. Tel daar de explosieve groei van kroos in de warmere maanden bij op en je hebt al gauw stankoverlast. De sloten staan in verbinding met elkaar door middel van duikers onder de weg. Van Tanthof-West tot Tanthof-Oost pompen we schoon water voor doorspoeling van het hele gebied."

Wilt u meehelpen? Mail naar kroosscheppenintanthof@gmail.com