In het jaar 1983 kwam de eerste mobiele telefoon op de markt. Er is veel veranderd in 35 jaar. (foto: Justyna van Grootveld)
In het jaar 1983 kwam de eerste mobiele telefoon op de markt. Er is veel veranderd in 35 jaar. (foto: Justyna van Grootveld) Foto:

De smartphone en de elektrische auto

Column – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Hij trakteert lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door Geert van Grootveld

In het jaar 1983, dus 35 jaar geleden, kwam de eerste mobiele telefoon op de markt. Het was de Motorola DynaTAC. Daar kon je goede sier mee maken. Maar het gewicht was erg hoog, al snel een kilo. En je kon er slechts een paar minuten mee bellen.

De oplaadbare batterij
Maar wat gebeurde er veel in de volgende decennia. Onder invloed van de micro-elektronica werd alles veel kleiner en gingen de prestaties omhoog. Ook de digitalisering met onder meer de ontwikkeling van het wereldwijde web kwam van de grond. En last but not least ontwikkelde ook de oplaadbare batterij zich snel. De batterij werd lichter, kleiner en kreeg een veel hogere energiedichtheid.

De smartphone
Dit alles leidde ertoe dat we nu beschikken over een telefoon die vele functies heeft. Je kunt er mee internetten, bankieren, foto's en films maken, spelletjes doen, TV kijken, bellen, mailen, app-en. Je kunt de telefoon bij de navigatie van de auto gebruiken. Het gewicht daalde naar ongeveer een ons. Dit sloeg echt aan bij de consument. Hier zat de consument op te wachten. Dit vertaalde zich dan ook in de wereldwijde aankoopcijfers. Ik heb deze cijfers op een rijtje gezet. In het jaar 2000 werden er wereldwijd 300 miljoen smartphones verkocht. In het jaar 2017 waren dat er al 2 miljard. Dit betekent dat er in deze periode zo'n 14 miljard mobiele telefoons aan de man/vrouw zijn gebracht. Iedere wereldburger heeft nu gemiddeld 2 telefoons.

De elektrische auto
Tot 2010 werden de batterijen vooral in de smartphones toegepast. Na 2010 veranderde dit beeld. Nu worden de batterijen het meeste toegepast in de elektrische auto. De mobiliteit met auto's en bussen is een nieuw groot toepassingsgebied van de batterij geworden. Dit heeft ook geleid tot nieuwe fabrikanten van auto's. Het Chinese bedrijf BYD (wat staat voor Build Your Dreams) is van oorsprong een fabrikant van batterijen. Thans is het één van de grootste producenten van de elektrische auto ter wereld.

Een tweede voorbeeld is uiteraard het bedrijf Tesla. Dat bedrijf heeft als ambitie om honderdduizenden elektrische auto's per jaar te produceren. Om de kosten laag te houden bouwt ze hiervoor ook haar eigen batterijfabriek. Eén van de grootste ter wereld. Elektrisch rijden is echt 'kicken'. Je hebt het plezier van de batterij omdat het samen met de elektromotor tot geruisloos rijden leidt. De batterij geeft de auto ook flink wat vermogen.

De ontwikkelingen op het gebied van batterijen, digitalisering, communicatie, sensoren, camera's zijn nog in volle gang en ze versterken elkaar. Het lijkt wel één grote symbiose. Ik verwacht dat we binnenkort met één lading met gemak zo'n 500 km kunnen rijden. En dat zal samen met een lagere aankoopprijs leiden tot een stroomversnelling in de verkoop van elektrische auto's.
Ik denk ook dat we de komende periode getuigen zullen zijn van de komst van nieuwe iconen. Het is nog slechts een kwestie van tijd en dan kunnen we ook zelfsturende (elektrische) voer- en vaartuigen verwelkomen.