Burgemeester Marja van Bijsterveldt gaf donderdagmiddag een verklaring af over de incidenten in de Peperstraat en Breestraat (Tekst en foto: Esther Luijk)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt gaf donderdagmiddag een verklaring af over de incidenten in de Peperstraat en Breestraat (Tekst en foto: Esther Luijk) Foto:

Wilde Westen taferelen in hartje Delft

Het was het gesprek van dag in heel Delft, afgelopen donderdag. De tweede schietpartij in een krappe anderhalve week maakte veel los bij bewoners en winkeliers van de Peperstraat en Breestraat. Geschrokken inwoners van Delft noemen het 'Wilde Westen taferelen'.

Vroeg in de morgen, rond 5.00 uur, hoorden omwonenden een harde klap en rinkelden de ruiten. Coffeeshop The Game in de Breestraat en Coffeeshop The Future in de Peperstraat waren het doelwit. Honderden putten en barsten in de ruiten en gaten in zonneschermen zijn het resultaat van de aanval. Waarmee de schade zou zijn veroorzaakt wordt nog onderzocht door de politie, vertelde burgemeester Marja van Bijsterveldt in een verklaring later die middag.

Hypotheekshopeigenaar Rob denkt echter wel te weten met wat voor wapen gehandeld is in de Peperstraat. "Een granaat", zegt hij, terwijl hij wijst naar een grote bruine schroeiplek op de stoep voor de Coffeeshop en een piepklein metalen balletje in z'n handpalm laat zien. "Deze liggen over de hele straat. Je kan je voorstellen als er 3000 van deze kogeltjes uit een granaat schieten, ze een heleboel schade kunnen veroorzaken." De geruchten dat het een schietpartij zou zijn geweest, net als op 8 mei het geval was, lijken hem niet waarschijnlijk. "Kogels zouden door de ruiten heen zijn gegaan, dit zijn alleen putten. En kijk hoe hoog en ver de schade ook doorloopt, tot aan de bovenste verdiepingen en tot achterin de straat. Dat lijkt niet op het werk van een pistool."

Politieonderzoek
Burgemeester Van Bijsterveldt veroordeelt het werk van de daders. "Het is onaanvaardbaar wat er gebeurd is. Delft staat bekend als een veilige stad en dat moet ook zo blijven. Zo'n aanval als deze maakt inbreuk op het gevoel van veiligheid. Ik deel de boosheid en zorgen van de ondernemers en bewoners en hoop dat er heel snel meer duidelijkheid komt. Dat vergt een gedegen onderzoek. De politie werkt hard om de feiten zo snel mogelijk op tafel te krijgen." Naar aanleiding van het schietincident op 8 mei had de burgemeester al bevolen dat de coffeeshop aan de Peperstraat voorlopig de deuren gesloten moest houden. Dit bevel blijft voor onbepaalde tijd van kracht, en geldt nu ook voor de andere coffeeshop. "Daarnaast gaan we er samen met de politie voor zorgen dat er op korte termijn cameratoezicht komt in beide straten. We gaan er alles aan doen om herhaling te voorkomen."

De politie kan tot nu toe nog weinig zeggen over de daders en hun motief. Opvallend is wel dat beide coffeeshops van dezelfde eigenaar zijn. Verbanden tussen de incidenten van 8 mei en van afgelopen donderdag worden nog onderzocht. "We kunnen nog niets met zekerheid zeggen", aldus woordvoerder Dick Goijert van politieeenheid Den Haag. "We houden nauwlettend in de gaten of en op welke manier de twee voorvallen met elkaar in verband gebracht kunnen worden. Zorgvuldigheid is op dit moment het allerbelangrijkst dus ik kan en ga geen vermoedens uitspreken."

Zorgen
Restauranteigenaars en winkeliers maken zich wel enigszins zorgen over de reputatie van de straat en daarmee hun handel. "Met een coffeeshop voor de deur is er natuurlijk altijd wel rumoer in de straat, vechtpartijtjes en dergelijke, maar dit is wel heel overdreven," vertelt Bas, medewerker van Snookercafe Peperstraat. "Als ik zelf kinderen had en er waren twee schietpartijen in twee weken, zou ik ook zeggen 'ga maar liever ergens anders heen'."