Er was veel belangstelling voor de bijzondere uitvindingen 
(foto: Frank Auperlé, tekst: Esther Luijk)
Er was veel belangstelling voor de bijzondere uitvindingen (foto: Frank Auperlé, tekst: Esther Luijk) Foto: Frank Auperlé

Een laboratorium zonder dak

Woensdagmiddag openden deltacommissaris Wim Kuijken en dijkgraaf Michiel van Haersma Buma van het Hoogheemraadschap van Delfland de WaterStraat. De WaterStraat is een levensechte testomgeving op het innovatieterrein The Green Village van de Technische Universiteit Delft voor experimenten met oplossingen voor een klimaatbestendige stad.

We krijgen steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden, vertelde Kuijken tijdens zijn openingswoord. "Het is nodig dat we ons aan kunnen passen aan het veranderende weerpatroon, of het nu om droogte of juist om wateroverlast gaat. Door hier te experimenteren met innovatieve oplossingen, kunnen we straks op grotere schaal schade en overlast beperken."

Demonstraties
Tijdens de opening van de WaterStraat werden er een vijftiental experimenten gedemonstreerd. Denk aan een waterbuffer met een zuiverende laag van schelpen, een bushokje dat water vasthoudt, een dak dat als waterberging fungeert en een slimme regenton die zichzelf leegt wanneer een piekbui op komst is. Onder een grote partytent werd een flinke regenbui gesimuleerd. Doel van de hoosbui was om te laten zien hoe snel het overtollige water werd opgenomen door de bufferblocks, een uitvinding van een bedrijf Hill Innovations. Een Bufferblock is een betonnen element dat direct onder de rijweg kan worden geplaatst. Regenwater wordt hierin opgeslagen en vervolgens geleidelijk afgevoerd. Hierdoor is de piekbelasting te verdelen over langere tijd, waardoor er geen wateroverlast op straat en in de riolering ontstaat. Het element kan bovendien hoge verkeersbelasting aan en is ook nog goedkoop om te maken. Director Dorian Hill gaat samen met haar team de komende tijd de uitvinding testen in de WaterStraat. "Men wil een klein stukje zekerheid hebben wat betreft onderhoud en werking voordat het in gebruik genomen wordt. Wij gaan nu aantonen dat ons systeem probleemloos gebruikt kan worden in woonwijken."

Ook Robert Alt demonstreerde zijn uitvinding tijdens de feestelijke opening. Zijn mobiele waterkering, ook wel de TubeBarrier genoemd, moet schade en overlast tijdens overstromingen wegnemen. "Het idee kwam toen ik in 2014 de overstromingen in Duitsland op tv zag. Ik zag mensen met zandzakken hun huis beschermen en dacht 'dat moet toch makkelijker kunnen'." Zo ontstond de TubeBarrier, een harmonicavormige 'slurf' die je zowel kan gebruiken om het water binnen als buiten te houden. "Je legt 'm gewoon op de grond en vouwt 'm uit. De barrier houdt zichzelf op z'n plek door het gewicht van het water, super makkelijk dus."

Proeftuin
De WaterStraat is onderdeel van The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. Deze proeftuin biedt ook ruimte voor experimenten met betrekking tot energie, elektra, mobiliteit en bouwen. In The Green Village kunnen zo nodig ontheffingen worden verleend van regels die innovaties belemmeren. "Het doel is om het proces van idee tot uitvoering te versnellen", legt Hubert Linssen uit, manager bouw en realisatie bij The Green Village. "We willen een brug slaan naar de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan de voornemens om van het aardgas af te gaan. Hoe gaan we dat doen? Wordt alles elektrisch met waterbatterijen voor energieopslag op wijkniveau? In de Proeftuin kunnen dit soort ideeën in een beheerste, realistische omgeving getest en gedemonstreerd worden. Je kan het zien als een laboratorium zonder dak."