Onlangs werd er een bewonersbijeenkomst georganiseerd, om samen een actieplan op te stellen. Rechts spreekt Michiel Dol de toegestroomde bewoners toe. (tekst: Esther Luijk, foto: Lieke van Rossum)
Onlangs werd er een bewonersbijeenkomst georganiseerd, om samen een actieplan op te stellen. Rechts spreekt Michiel Dol de toegestroomde bewoners toe. (tekst: Esther Luijk, foto: Lieke van Rossum) Foto:

Poptahofbewoners komen in actie tegen torenhoge energierekeningen

"Ze laten ons letterlijk en figuurlijk in de kou staan". Dat is de boodschap van Salih en Fatima Polat en vele andere bewoners van Poptahof Noord. Onlangs viel bij tientallen huishoudens een torenhoge energierekening op de mat. Intensief stookgedrag zou volgens wooncorporatie Woonbron simpelweg de oorzaak zijn, maar daar klopt niets van, volgens de bewoners.

Lekke radiatorkranen en slecht werkende energiemeters zijn volgens de Poptahofbewoners de boosdoeners. Het begon allemaal in 2015, toen de huizen nieuwe energiemeters kregen vanwege de nieuwe warmtewet.

Salih en de ouders van Fatima schrokken zich een ongeluk toen zij begin dit jaar een afrekening kregen. Ze moesten honderden euro's meer betalen dan de jaren ervoor, en, naar eigen zeggen, hadden zij niet meer gestookt dan anders. "Ik heb mijn familie toen geholpen een brief te schrijven aan Woonbron", vertelt Fatima. "We kregen een standaard antwoord terug waarin stond dat het aan z'n eigen stookgedrag lag en dat hij gewoon moest betalen. Zo is het bij nog tientallen anderen ook gegaan. Iedereen kreeg een standaard reactie en als we het er niet mee eens waren, moesten we maar contact opnemen met de verwarmingsmonteur."

Dat deed Fatima dus ook. Verwarmingsexpert Feenstra kwam langs en concludeerde dat bij verschillende huishoudens de radiatorkranen lek waren, waardoor ze enorm veel energie verbruikten. Fatima: "Uit angst voor een nieuwe hoge rekening hebben veel mensen de kachel toen maar helemaal uitgelaten. Toen we daar over belden, werd er letterlijk tegen ons gezegd dat we maar een dikke trui aan moesten trekken." Daarnaast constateerden de monteurs ook dat de warmte die weerkaatste van meubelen op de meter, ook gemeten werd als energiegebruik. "Een bewoner zou volgens de afrekening volop hebben gestookt in juli en augustus, terwijl het hier toen 30 graden was! Het is dus duidelijk dat er iets niet deugt aan die meters. Onlangs is bij een andere woningcorporatie in Rotterdam eenzelfde incident geweest, met dezelfde meters, en zij hebben intussen toegegeven dat ze fout zaten. En wij worden van het kastje naar de muur gestuurd."

Woonbron reageert via de mail: "Voorheen was er een collectieve warmtevoorziening. Dit mag niet meer in die vorm volgens de Warmtewet. Daarom zijn er individuele meters geplaatst. Dit is ook een eerlijker manier van meten en afrekenen, omdat dit gebeurt op basis van het eigen gebruik en bewoners dus niet meer meebetalen aan het verbruik van andere bewoners. De meters zijn door de energieleverancier geplaatst, niet door ons (…) Bewoners die niet tevreden zijn over de manier waarop we de afrekening volgens de wettelijke eisen hebben opgesteld, verwijzen we graag door naar de huurcommissie. Deze commissie is er om een onafhankelijke uitspraak te doen."

Michiel Dol is betrokken als energiecoach bij de Poptahof en bevestigt de problemen. Het is nogal een technisch verhaal, geeft hij toe. "Het komt erop neer dat de hoeveelheid energie gemeten wordt zodra die het Ketelhuis verlaat, maar vervolgens niet goed wordt gemeten hoeveel er ook daadwerkelijk gebruikt wordt bij de mensen thuis. Zo wordt de verlieswarmte niet gemeten in de flats en betalen de mensen ook voor de warmte die tijdens het transport verloren gaat voor de warmte van hun buren. Dat moet niet kunnen. Beter zou zijn als er per flat wordt gemeten wat er aan warmte ingaat, om vervolgens dat te verdelen over de bewoners. Woonbron heeft ook ooit aangegeven het zo te gaan afrekenen, maar niet in alle flats is een hoofdmeter geplaatst." De isolatie van de huizen is een ander, maar zeker niet losstaand probleem, volgens Dol. "De isolatie is zo lek als een mandje. Dus ook al stook je, dan nog wordt het huis amper warm. En dat terwijl de woningen jaren geleden al toe waren aan sloop en daar ook plannen voor waren, maar die zijn nooit uitgevoerd." Woonbron geeft aan dat er wel wat aan de isolatieproblemen te doen is, maar dat de bewoners dan wel een huurverhoging kunnen verwachten. "Er is een samenhang tussen de mate van isolatie en de huurprijs. In de meeste woningen kunnen – voor zover niet aanwezig - extra voorzieningen, zoals dubbel glas of thermostaatkranen, tegen een huurverhoging worden geplaatst."

Fatima en haar medestanders laten het er niet bij zitten. Zij krijgen hulp van SP-lid Lieke van Rossum. Er is een actieplan opgesteld en een brief naar de huurcommissie en de geschillencommissie warmtewet gestuurd. "We zijn handtekeningen aan het verzamelen om die eind mei aan te kunnen bieden. Het zijn sociale huurwoningen, dus Woonbron is verplicht op te treden als er problemen zijn. Ze moeten die verplichtingen maar eens gaan nakomen."