Met een enorme kraan werden de zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor gehesen. (Foto: Koos Bommelé)
Met een enorme kraan werden de zonnepanelen op het dak van het Stadskantoor gehesen. (Foto: Koos Bommelé) Foto: Esther Luijk

Eerste collectieve zonnepaneelinstallatie Delft

Afgelopen maandag werd een start gemaakt met de plaatsing van de langverwachte zonnepanelen op het dak van het nieuwe Stadskantoor. 70 Delftenaren wonende in de directe omgeving van het gebouw hebben een aandeel in de installatie genomen. De installatie moet vanaf 1 juni groene stroom gaan leveren.

Als je een aandeel neemt in een collectieve installatie van Coöperatie Deelstroom Delft, wordt de opbrengst verrekend met je eigen energierekening. Zo is het alsof je zelf zonnepanelen hebt, maar omdat jouw dak al vol ligt, of als je in de Delftse binnenstad of in een appartement woont, waar andere huurders nog niet aan een zonnepaneelinstallatie op het eigen dak willen meedoen, is een coöperatief dak een uitkomst. Zo kan je duurzame lokale energie opwekken en zo bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie.

In een aantal uur lagen de zonnepanelen en de ballast die er voor moet zorgen dat met een storm de panelen niet wegwaaien, erop. Arthur Hilgersom, initiatiefnemer van Coöperatie Deelstroom Delft: "Totaal komt er 13.000 kilo op het dak te liggen. Uiteraard is dat allemaal doorgerekend door een constructeur. We hebben heel wat obstakels en risico-inventarisaties moeten overwinnen, maar nu gaan we echt beginnen!"

De overheid wil graag dat burgers helpen de energietransitie op gang te brengen. Dat doen ze via de zogenaamde Postcoderoosregeling: Iedereen die meedoet aan een collectieve installatie in een eigen buurt (postcoderoos) mag 15 jaar energiebelasting terugvragen voor de hoeveelheid energie die door zo'n installatie wordt opgewekt. Hilgersom: "We verwachten een rendement te halen van meer dan 2% en dat is meer dan je op een spaarrekening krijgt!"

Meer informatie of lid worden voor een volgend project kan op
www.deelstroomdelft.nl.