Hoe gaat het nieuwe college van B en W van Delft eruit zien? (Foto: Koos Bommelé)
Hoe gaat het nieuwe college van B en W van Delft eruit zien? (Foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommele

Ongeduld in politieke arena neemt toe

DELFT – De gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart lijken al 'eeuwen' geleden. Een nieuwe lente, een nieuw geluid? Wellicht, maar nog steeds is er geen zicht op hoe het nieuwe Delftse college van B en W eruit gaat zien. De coalitiepartners gaan zondagavond 13 mei, na een kort reces weer aan de slag. Voorafgaand een rondje 'langs de velden' om de stemming te peilen. We polsen een trio coalitiepartijen én een drietal oppositiepartijen over de huidige stand van zaken.

Door Ruud Stift

Christine Bel (D66):
"Ik heb begrepen dat er enkele gemeenteraadsleden aan het morren waren, maar dit korte mei-reces was gepland en daar was men van op de hoogte. We staan te popelen om weer aan de slag te gaan. Ik zie het allemaal wel binnen afzienbare tijd goed komen."

De fractievoorzitter van grote winnaar GroenLinks, Frank van Vliet, reageert vanaf zijn vakantieadres in Italië:
"In eerste instantie hebben we gekeken met welke partijen een solide coalitie gevormd kon worden. Dat duurde even. Vorige week hebben we constructieve gesprekken gehad en na het kortstondige reces pakken we de handschoen weer op. Er is geen reden tot alarm."

Bart Smals (VVD):
"Of het allemaal niet te lang duurt? Ik kan daar tweeledig op reageren. Het kwam mij persoonlijk goed uit, want ik had door het reces een week langer om te herstellen van een hersenschudding die ik 2,5 week geleden tijdens een fietstocht heb opgelopen. Ten tweede: Het is wel weer voor een periode van vier jaar, dus we moeten zorgvuldigheid betrachten. Dat het in de eerste sessie niet lukte, bleek voor de VVD een zegen. Nu doen we weer mee en valt er nog genoeg te bespreken. Ons staat een intensief programma te wachten."

Joëlle Gooijer (ChristenUnie):
"Dat het wat lang duurt, is een feit. In veel andere gemeenten zijn de benodigde handtekeningen al gezet. Ik neem aan dat de coalitiepartners de verantwoordelijkheid voelen voor het bestuur van de stad. Ze moeten het ook zeker niet afraffelen en goed kijken naar de verkiezingsuitslag. Als ik eerlijk ben, vind ik deze coalitie een zwaktebod. Het lijkt een soort finale angstkeuze, waar niemand zijn of haar veto over uit durfde te spreken. Heel jammer, want wij hadden inhoudelijk ook veel ter tafel kunnen brengen. Enfin, afwachten dus. Doorgaan op de ingeslagen weg lijkt me niet meteen de beste optie, maar ik bespeur al een lichte verandering, dus wie weet."
Lieke van Rossum (SP):
"Deze partijen hebben van tevoren al zo lang om elkaar heen gedanst, het wordt weleens tijd voor resultaat. Wat ons betreft had er gewoon een ander, linkser college geformeerd moeten worden. Onder druk van D66, nota bene de grootste verliezer bij de verkiezingen, heeft GroenLinks weer voor de VVD als coalitiepartner gekozen. In de eerste gespreksronde werden de SP en de ChristenUnie wél als samenwerkingspartners gekenschetst. Wij hadden zeker vernieuwende opties aan kunnen dragen. Het is te hopen dat ze deze keer beter op de centjes letten."

Rob van Woudenberg (CDA):
"We zijn sinds de verkiezingen inmiddels zeven weken verder. Dat lijkt dus lang te duren, maar er was een 'valse start' onder formateur Marijke Vos in de eerste verkenningsronde. Gedurende de tweede informatieronde verliep alles wat sneller, daarna vielen de raderen weer stil door de blokkade van D66. Op 19 april werd de beoogde coalitie gepresenteerd, maar nadien volgde een radiostilte van drie weken. Gedurende deze laatste periode zijn we niet echt meer op de hoogte gebracht van de vorderingen. Er kwam weinig tot geen informatie naar buiten. Wellicht met een plausibele reden, maar geef dan tenminste íets prijs. Al is het maar een grove schets van wat er sindsdien is besproken.

Momenteel zitten we nog steeds met een demissionair college. Best onhandig, want de stad moet ook bestuurd worden. Sommige besluiten kunnen niet eeuwig op de lange baan worden geschoven. Laten we hopen dat de langere duur voornamelijk te verklaren is uit de mate van zorgvuldigheid. Dat de coalitie inderdaad van zins is om ook sommige punten die aangedragen zijn door de vijf 'oppositiepartijen' mee te nemen in het akkoord. Want, hoe breder het definitieve akkoord dadelijk in de steigers staat, hoe beter de stad bestuurd zal kunnen worden."