Dorian van Rijsselberghe doopt de nieuwe TU Delft Solar Boat. (Kijk voor meer foto's op www.delftopzondag.nl)
Dorian van Rijsselberghe doopt de nieuwe TU Delft Solar Boat. (Kijk voor meer foto's op www.delftopzondag.nl) Foto:

Racen op de hoeveelheid energie van een waterkoker

Op dinsdag 1 mei heeft tweevoudig Olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe de nieuwe TU Delft Solar Boat 2018 gedoopt bij de Oostpoort in Delft.

Het TU Delft Solar Boat Team heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan het ontwerpen, bouwen en testen van een nieuwe boot die volledig vaart op zonne-energie. De boot werd door Dorian gedoopt met plastic-vrij water uit de Schie om zo het belang van een schoner leven te benadrukken. Na de doop showde het TU Delft Solar Boat Team haar nieuwe Solar Boat voor het eerst varend aan het publiek om zo aan te tonen wat er mogelijk is met maar een klein beetje zonne-energie.

Vliegstabiliteit
Het TU Delft Solar Boat Team is een team van 24 studenten van de TU Delft. Het team ontwerpt, bouwt, test en racet in één jaar een boot die vaart op puur zonne-energie. Dit doen zij om grenzen te verleggen van wat er mogelijk is met duurzame energie en om de maritieme sector hiermee te inspireren. Ze laten zien dat je met heel weinig energie, heel veel kunt bereiken. Zo vaart de boot met een gemiddelde snelheid van 35 kilometer per uur op de hoeveelheid energie die een waterkoker nodig heeft. Verder heeft het team een wereldrecord neergezet als de snelste Solar Boat met een snelheid van 55 kilometer per uur. Dit is mogelijk doordat de romp volledig uit het water komt bij een snelheid van slechts 20 kilometer per uur. De boot vaart vanaf dat moment op twee draagvleugels waardoor onze weerstand drastisch verlaagt. Daarnaast is de de boot zo licht mogelijk ontworpen. Het gewicht van de boot ligt rond de 115 kilogram. Hierdoor heeft de boot minder energie nodig om uit het water te komen. Doordat de boot slechts twee steunpunten heeft, is deze niet stabiel uit zichzelf. Hiervoor vertrouwt het team op het principe van fietsstabiliteit: de boot maakt als het ware constant een vallende beweging, maar door tegen de valrichting in te sturen, blijft deze overeind en gaat 'ie rechtdoor; precies hetzelfde als bij een fiets.

Wereldkampioenschap
Het TU Delft Solar Boat Team zal met de nieuwe boot meedoen aan de wereldwijde Solar Sport One Competitie. Deze zonne-boot race competitie bestaat uit vijf wedstrijden tussen mei en juli in. Zowel snelheid als wendbaarheid en zuinigheid worden bij deze wedstrijden beproefd. Zo'n twintig andere teams doen mee, van de TU Twente tot aan boten uit Hongarije en Brazilië. Het doel van het team is om deze competitie te winnen om zo te laten zien dat je met heel weinig energie, heel hard kunt varen. Het team hoopt zo in juni 2018 een Solar boat record neer te zetten door met de zonne-energie van één dag zon zo veel mogelijk kilometers te varen op een meer in Nederland.

Mankement
Op de ochtend van de doop had de boot helaas een probleem met de software, waardoor hij niet de maximale snelheid kon varen. De boot voer wel, maar een stuk trager dan de bedoeling was. Jammer, maar niet onoverkomelijk, volgens het team. Zij zijn er van overtuigd dat de kinderziektes opgelost zijn voordat het wereldkampioenschap begint.