Ook de kinderen werken mee aan de actieplannen voor De schatkaart. (Foto: PR)
Ook de kinderen werken mee aan de actieplannen voor De schatkaart. (Foto: PR) Foto: Esdor van Elten

Samen bouwen aan excellente OBS De Schatkaart

Openbare basisschool De Schatkaart is voorlopig gered: de school blijft nog een jaar open. Ouders, leraren, bestuur én kinderen gaan nu gezamenlijk aan de slag om de toekomst van de school te verzekeren.

OBS De Schatkaart in de wijk Voordijkshoorn/ Harnaschpolder blijft voorlopig open. Dat betekent niet dat er nu op lauweren gerust kan worden. Integendeel: er is werk aan de winkel! Met financiële steun van de gemeente hebben Stichting Librijn, de leraren, leerlingen en ouders de handen letterlijk ineen geslagen. Het doel is helder en gaat zelfs verder dan voortbestaan alleen: "De Schatkaart wil via een excellente status uitgroeien tot een school waar ieder kind op zijn manier bouwt aan een schitterende toekomst." De Schatkaart toont dus ambitie, en dát gaat de school graag voor het voetlicht brengen. Afgelopen donderdagmiddag en -avond 26 april werd onder leiding van een communicatie-expert gewerkt aan een actieplan: "Iedereen moet weten wat De Schatkaart te bieden heeft."

School met potentie
De Schatkaart maakt onderdeel uit van Stichting Librijn. Het is een kleine, snel groeiende school met leerlingen vanuit veel verschillende culturen. "Een school met potentie", zo oordeelde ook de gemeenteraad in februari. Een kwalificatie die nog eens herhaald werd door demissionair wethouder Aletta Hekker, die donderdag ook aanwezig was. De Schatkaart heeft prima papieren: in 2016 nodigde de Onderwijsinspectie de school zelfs uit om de status 'Excellent' aan te vragen, een beoordeling die nog maar 1 andere basisschool in Delft kreeg. De Schatkaart heeft onlangs vol vertrouwen het traject om deze status te ontvangen ingezet. "Wij zijn trots op het onderwijsconcept van De Schatkaart", aldus Marije Veldhuis, directeur/bestuurder van Stichting Librijn. "We zetten ons in met alle positieve energie en streven naar een mooi resultaat." En daarin vindt zij steun van alle ander partijen. Toch is tevredenheid van de onderwijscommissie, van ouders, leerlingen en de leerkrachten niet genoeg: "De goede resultaten van De schatkaart moeten ook bekend worden bij ouders die nog op zoek zijn naar een goede school voor hun kinderen."

Actieplan
De Schatkaart en Stichting Librijn schakelden daarom de hulp in van een communicatie-expert. Die ging niet alleen met de 'grote mensen' aan het werk, maar juist en vooral ook met de kinderen! Zo deden de leerlingen van groep 4 t/m 8 een workshop om samen na te denken over hoe zij hun school in het zonnetje kunnen zetten. De workshop leidde tot veel leuke ideeën: "We willen een wereldrecord vestigen en daarmee laten zien wat voor goede school dit is!", aldus Aedan, een leerling uit groep 7. En zo zijn er nog veel meer ideeën. 's Avonds is de workshop met leerkrachten en ouders herhaald. Alle plannen zijn gebundeld en vormen een actieplan waarmee men aan de slag kan. Gezamenlijk, waarbij alle partijen betrokken zijn, precies waar De Schatkaart ook in haar onderwijsaanpak voor kiest. Want ook op gewone schooldagen werken leerlingen veel samen aan bijvoorbeeld projecten over de natuur en krijgen zij eigen verantwoordelijkheid bij het indelen van hun week. Het maakt de leerlingen bewezen zelfredzamer bij de overgang naar een middelbare school. Zowel makkelijk als moeilijk lerende kinderen voelen zich thuis en worden op niveau uitgedaagd met een Plusklas en bijlessen die 'masterclasses' worden genoemd. Engels wordt al vanaf groep 1 aangeboden en met enthousiasme door de leerlingen ontvangen. Kortom: De Schatkaart is het waard om door te gaan! "En dat gaan we komende tijd iedereen vertellen."