Wippolder maakt, mede door de geweldige teamgeest, net als RKDEO en Full Speed kans op een plek in de nacompetitie. Voor de rest valt er weinig te vieren in de Delftse regio. (foto: Roel van Dorsten)
Wippolder maakt, mede door de geweldige teamgeest, net als RKDEO en Full Speed kans op een plek in de nacompetitie. Voor de rest valt er weinig te vieren in de Delftse regio. (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Nog maar enkele wedstrijden te gaan: hoe staan de regioclubs ervoor?

DELFT - De letter 'R' is weer uit de maand. Dat betekent dat het eind van de voetbalcompetities met rasse schreden nadert. Hoe staan de regioclubs ervoor?

Nootdorp heeft in het eerste seizoen in de hoofdklasse handhaving nog in eigen hand. Door de 1-2 overwinning bij 's Gravenzande van afgelopen weekend, bedraagt het gat met de nacompetitieplekken twee punten, terwijl de Nootdorpers nog vier wedstrijden te gaan hebben en de concurrentie slechts drie.
In de eerste klasse zien de zaken er voor Vitesse Delft minder rooskleurig uit. De roodzwarten moeten nog op de ranglijst stijgen om directe degradatie af te wenden. Met nog drie wedstrijden te gaan is het gat met de p/d-plekken drie punten, terwijl het verschil met 'de veilige plekken' momenteel acht punten bedraagt. Werk aan de winkel dus voor de mannen van Peter Klomp.
In de derde klasse lijkt Schipluiden zich drie wedstrijden voor het einde geen zorgen te hoeven maken, al is het nog te vroeg om polonaise te lopen. De Midden-Delflanders houden weliswaar zes ploegen onder zich, maar twee ervan hebben nog twee wedstrijden meer te spelen dan de ploeg van trainer Marcel van Duijn. In dezelfde klasse staat Ariston '80 momenteel op degraderen, maar er is nog voldoende perspectief om directe degradatie te ontlopen. Het gat met de p/d-plekken bedraagt slechts drie punten. Er resten nog drie wedstrijden, waarvan één tegen directe concurrent GDA.
In de andere derde klasse heeft DSVP nog vier wedstrijden voor de boeg. Het gat tussen de bovenste nacompetitieplek en de Pijnackernaren bedraagt vier punten, terwijl directe degradatie nagenoeg uitgesloten lijkt. Leiden heeft vijf punten minder en een wedstrijd meer gespeeld. De mannen van John de Letter hebben nog vier wedstrijden te gaan, waarin ze het opnemen tegen ploegen die boven ze staan en waarbij enkele punten nog zeer gewenst zijn.
In de vierde klasse vinden we nog drie regioclubs terug. Oliveo, Concordia en DVC bevinden zich op respectievelijk de plekken negen, tien en elf van de twaalf. Degradatie behoort op dit niveau niet tot de opties en dus kunnen de clubs zich voorbereiden op hopelijk meer succes in het komende seizoen.
Dat geldt niet voor DHC, dat afgelopen week bij hoogvlieger Achilles 1894 goede zaken deed (1-2), maar nog wel even aan de bak moet. De mannen van trainer Rob de Lange hebben nog drie wedstrijden om twee van de drie ploegen die op twee punten voorsprong staan in te halen om zich definitief veilig te spelen. In een rampscenario behoort directe degradatie nog tot de mogelijkheden. Hopelijk krijgt de winst op de nummer twee van de ranglijst een goed gevolg.
Den Hoorn presteert in het eerste seizoen in de eerste klasse opvallend goed. De Midden-Delflanders bezetten, na een matige start, de zesde plek in de competitie. Delft doet het minder en zal als rodelantaarndrager aan het eind van het seizoen via de nacompetitie het eersteklasserschap moeten verdedigen.
In de tweede klasse bezet Concordia de negende plek met vier punten meer dan de hoogstgenoteerde ploeg voor p/d-voetbal. Met nog drie wedstrijden te gaan zijn enkele punten nog wenselijk voor de equipe van afzwaaiend trainer Martijn Leonard. Oliveo lijkt zich met drie punten meer wel veilig gespeeld te hebben en Wippolder bezet een keurige derde plaats. Daarbij doet de ploeg van trainer Marcel de Letter het erg goed in de derde periode. Als in de resterende drie duels wordt gewonnen, lijken de blauwwitten verzekerd van een plek in de nacompetitie en kan het gat met Groeneweg en GLZ Delfshaven (dat een wedstrijd minder heeft gespeeld) misschien nog wel gedicht worden. Een kampioenschap voor Wippolder lijkt echter zeer onwaarschijnlijk.
In de andere tweede klasse doet RKDEO mee om de hoogste plekken, waar de Nootdorpers zich een jaar geleden ternauwernood veilig speelden. Met nog drie wedstrijden te gaan bedraagt het gat met de koplopers zeven punten. In de derde periode vallen de prestaties wat tegen, maar in de eerste twee periodes eindigden de roodbroeken als tweede achter respectievelijk DSOV en VUC, de twee voornaamste kampioenskandidaten. RKDEO kan dus rekenen op een plek in de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse.
In de derde klasse vinden we Taurus, Full Speed en DHL op de plekken vijf tot en met zeven en heeft SEP zich knap naar de tiende plek geknokt. Full Speed staat samen met het Wilhelmus van trainer Oscar Laguna Burgos tweede in de derde periode die wordt aangevoerd door SVV, dat zich al tot kampioen trainde. Mogelijk rest voor de ploeg van trainer Richard Langeveld aan het eind van het seizoen dus nog een toetje.
Voor onze zaterdagploegen staat het seizoen 2017/2018 dus in het teken van overleven, terwijl op zondag RKDEO nacompetitie om promotie speelt, terwijl Wippolder en Full Speed hier nog op mogen hopen.