Femke is een van de nieuwe bewoners van Abtswoude Bloeit!
Femke is een van de nieuwe bewoners van Abtswoude Bloeit! Foto:

Vervolg van voorpagina

Er is een coffeecorner, een minibibliotheek, kookeilanden, een spelletjeskamer en zithoeken. "We hebben de Woonkamer ingericht naar de wensen van de verschillende bewoners", zegt Aditya. "De studenten wilden bijvoorbeeld werkplekken om te kunnen studeren en de ouderen wilden een koffiehoek. Op deze manier proberen we ontmoeting te stimuleren." De toevoeging van 'Van de wijk' slaat op het feit dat niet alleen de inwoners van Abtswoude, maar alle bewoners van de wijk gebruik mogen maken van de Woonkamer. "We bieden op die manier de gelegenheid om activiteiten te organiseren, waar iedereen aan mee kan doen. Zo wordt er in de zomer bijvoorbeeld door VAK een tuinconcert georganiseerd, gesponsord door Lions Club Delft. Maar ook andere mensen kunnen iets organiseren. In het gebouw woont Danny, de sociaal beheerder, hij lost het op als er problemen zijn, maar is ook het aanspreekpunt voor als je iets wilt organiseren. De drempel is dus niet hoog." Om alle inwoners, ook de digibeten, kennis te laten nemen van de activiteiten, werd er gezocht naar een niet-digitale manier om alle inwoners met elkaar in contact te kunnen laten komen. Het resulteerde in enorm krijtbord in de Woonkamer. "Kijk, iemand gaat binnenkort een muziekworkshop organiseren", zegt Aditya, wijzend naar het schoolbord. "Superleuk toch?"

Motivatie
De drie organiserende partijen waren niet de enige die warm liepen voor het idee studenten, ouderen en daklozen samen te laten wonen. "De reacties vanuit de buurt zijn heel positief, omdat er eindelijk weer leven in de brouwerij is." vertelt Aditya. Ook de 110 beschikbare studentenkamers waren in no-time bezet. "We hebben de studenten zelfs een motivatiebrief laten schrijven, omdat we gewoonweg teveel aanmeldingen hadden. De meest gehoorde reden was dat mensen het gewoon heel leuk vinden om met ouderen samen te leven, ook omdat ze bijvoorbeeld zelf geen opa en oma meer hebben. Maar we lazen ook in verschillende brieven dat studenten vanuit hun geloof hebben meegekregen dat je voor de ouderen moet zorgen. Ze grepen deze gelegenheid graag aan om die waarde uit te kunnen oefenen."

Femke Mureau is een van de studenten die een kamer wist te bemachtigen. "Maar met een beetje geluk wel hoor", zegt ze, terwijl ze druk aan het verven is samen met haar vriendinnen. "Eigenlijk zou deze kamer naar iemand anders gaan, maar die stopte met z'n studie, waardoor 'ie weer vrij kwam. Toen kon ik er in. Een vriend van mij woont ook hier, dus dat maakt het wel extra gezellig." Omdat Femke nog niet heel lang in haar nieuwe onderkomen woont, heeft ze nog niet echt de kans gehad om te socializen met haar medebewoners. De intentie is er echter wel. "We hadden laatst een kennismakingsborrel voor alle bewoners, en dat was supergezellig. Het lijkt me dus ook wel heel leuk om eens samen te koken of te eten in de Woonkamer. Ik begreep dat er in het verleden al eens een Stamppot avond georganiseerd is, en dat het een enorm succes was. Dus voor herhaling vatbaar wat mij betreft!"

Meer informatie over Abtswoude Bloeit! is te vinden op www.shsdelft.nl/abtswoude-bloeit of www.abtswoudebloeit.nl