De Delftse etalagedag is al jaren een groot succes
De Delftse etalagedag is al jaren een groot succes Foto: Esther Luijk

"Laat je verrassen en verwonderen"

Het begon allemaal in 2009 met een oproep vanuit de gemeente aan iedereen om met 'iets nieuws' te komen. Een nieuw evenement, nieuw leven in het centrum van Delft.

Dat evenement kwam er in de vorm van de Levende etalagedag, intussen een bekend Delfts fenomeen. Barbara van Gelder van atelier Something Extra, is vanaf het begin af betrokken geweest bij de organisatie. Zonder subsidie te ontvangen probeert zij van iedere editie weer iets speciaals te maken.

Levend visitekaartje
Ruim zestig ondernemers doen mee deze editie. Het evenement vindt dit jaar op zaterdag 7 april plaats. "Door de hele binnenstad zijn etalage-artiesten te vinden", vertelt Barbara. "Het is niet zo dat 'etalage' zich beperkt tot fysieke etalages van winkels. Je kan het ook opvatten als 'iets laten zien', de etalagedag is een soort levend visitekaartje voor de stad. Vrolijkheid en gezelligheid, daar draait het om."

Thema
Het thema dat aan deze editie hangt is 'Blauw'. Blauw komt in meer vormen voor dan alleen Delfts Blauw, volgens de organisatrice. "Denk aan blauwe kaas, blauwe bloemen, water, blauwe ballonnen en blauwe kledingstukken in de schilderijen van Vermeer, Jan Steen en Pieter de Hooch, het kan allemaal. We spelen samen met de mogelijkheden van de stad. Iedere deelnemer zingt zijn eigen lied en geeft zelf invulling aan het thema. En ik moet zeggen, iedereen pakt het heel creatief op!" Zelf heeft Barbara ook al een idee voor haar 'etalage'. "Ik heb een achtergrond in geschiedenis en dans, dus ik hoop op een leuke, creatieve manier, de bezoeker te verrassen en in beweging te brengen."
Matchmaker
Als trekker van het evenement heeft Barbara het maar druk in haar atelier aan de Oude Langendijk. Zo probeert ze als matchmaker artiesten en geïnteresseerde winkeliers met elkaar te koppelen. "Sommigen zetten hun buurmeisje of zichzelf in de etalage, maar dat hoeft niet. Bij mij in het atelier kunnen kostuums gehuurd worden, maar ik kan dus ook proberen een artiest te vinden die de boel komt entertainen."

Te doen
Voor mensen die niets willen missen van de Delftse etalagedag, heeft Barbara een leuke activiteit bedacht. "Vanaf het blauwe hart, hoe toepasselijk, start er elk uur een verrassingswandeling. We lopen langs de etalages, en lopen winkels in, of misschien stappen we wel in een bootje, wie weet! Het is een verrassing!" De wandelingen en de etalagedag in het algemeen zijn overigens niet alleen leuk voor toeristen, benadrukt Barbara. "Een Delftenaar gaat nooit een souvenirwinkel met Delfts blauw in. Hoe leuk is het dan om in zo'n winkel een passievol verhaal te horen? Het gaat om kijken, ontmoeten, luisteren en met andere ogen naar Delft kijken. Dat is voor iedereen leuk." Drie musea, Prinsenhof, Tétar van Elven en de Porceleyne Fles geven bovendien gratis rondleidingen, bezoekers hoeven dan alleen entree te betalen.

Doel
"Een beetje theater en een beetje gekkigheid", noemt Barbara als doel van de etalagedag. "Als we honderdduizend lachjes kunnen produceren, is mijn doel bereikt. Het liefst zou ik zien dat mensen verbaasd en verwonderd om zich heen kijken van 'wat is dit?'. Er is daarom ook geen programmaboekje, laat je verrassen en kijk om je heen!" Op de website staan alle deelnemers op een plattegrond. Digibeten kunnen vanaf vrijdag 6 april een plattegrondje ophalen in het atelier, en op de dag zelf bij het Blauwe hart.