De bekroningen werden met een grote kraan op het dak gehesen.
De bekroningen werden met een grote kraan op het dak gehesen. Foto: Esther Luijk

Bekroningen terug van weggeweest

Een bijzonder beeld afgelopen woensdag bij de Maria van Jessekerk. De bekroningen, die vanwege groot onderhoud aan de kerk van het dak waren gehaald, werden met een grote kraan weer op hun oorspronkelijke plek gezet.

"De bekroningen zijn opnieuw gecoat, verguld en geschilderd", vertelt de voorzitter van het locatiebestuur van de kerk, Jan Somers. "De kerk is 25 jaar geleden voor het laatst gerestaureerd en dat was ook gelijk de laatste keer dat de bekroningen voor het laatst onder handen zijn genomen. Onderhoud was dus hard nodig. Nu kunnen ze er wel weer 25 jaar tegenaan!"

Groot onderhoud
De bekroningen zijn een onderdeel van het schip, dat nu voor groot onderhoud in de steigers staat. Het gaat voornamelijk om voeg- en schilderwerk, vertelt Somers. "Vooral de westkant van de kerk krijgt veel te verduren het jaar door wat betreft weersomstandigheden. Voegen en schilderen was dus het hardst nodig. Daarnaast hebben we het dak gecontroleerd en zijn er wat leien vervangen, maar gelukkig zijn we geen grote problemen tegengekomen."

Laatste loodjes
Vanwege de vorst en andere weersomstandigheden heeft het opnieuw voegen van de kerk even stilgelegen. Die werkzaamheden worden nu hervat. Naar schatting is het onderhoud van de kerk eind april of begin mei voltooid. Voorlopig staan er dan geen nieuwe werkzaamheden op de planning. "Daar gaan we eerst weer even voor sparen!"