Petra Veenswijk achter 'haar' geliefde Maarschalkerweerdorgel. (Foto: Ruben van den Engel)
Petra Veenswijk achter 'haar' geliefde Maarschalkerweerdorgel. (Foto: Ruben van den Engel) Foto: Esther Luijk

Petra Veenstra trapt internationale orgelconcertreeks af

Je zal niet snel iemand treffen die met meer passie over haar werk vertelt dan Petra Veenswijk. Terwijl ze nog studeerde aan het conservatorium in Parijs werd zij aangesteld als organiste in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal.

Dat is inmiddels zo'n dertig jaar geleden. Met meerdere prijzen in haar zak is Petra intussen niet alleen in Nederland bekend als concertorganist, maar over de hele wereld. Toch is ze nog bijna iedere zondag achter het orgel te vinden in de Maria van Jessekerk. Want zoals 'haar' orgel, zo zijn er maar weinig. Het orgel met maar liefst 2300 pijpen stamt uit 1893 en is van zeer hoge kwaliteit, volgens de organiste. "Het is gebouwd door Michaël Maarschalkerweerd, een uitzonderlijk goede orgelbouwer uit de 19e eeuw. Het orgel onderscheidt zich door de fijnzinnige en subtiele klanken die het kan voortbrengen. De klank die uit het orgel komt is overweldigend!"

Duf imago
Hoewel Petra zelf lyrisch is over het instrument, beseft ze zich dat niet iedereen van de karakteristieke geluiden houdt. "Orgelmuziek heeft nog steeds een beetje een duf imago, en dat is jammer. Het is zo'n interessant instrument, maar onbekwame organisten hebben het een beetje verpest. Door hen denken veel mensen nu dat orgelmuziek alleen maar langzaam en saai is." Om het duffe imago van zich af te schudden en de orgelmuziek meer onder de aandacht te brengen, wordt er ieder jaar een internationale orgelconcertserie georganiseerd in de Maria van Jessekerk.

Frans karakter
Hoewel Petra vanwege haar uitgebreide achtergrond in alle orgelgenres bekwaam is, ligt haar hart bij het Frans Symfonisch repertoire. "Het orgel heeft mij eigenlijk de romantische kant opgeleid. Doordat het Maarschalkerweerdorgel geïnspireerd is op Franse orgels, klinkt de romantische muziek erg goed op dit instrument." De concertreeks krijgt daarom een overwegend Frans karakter. Petra trapt de serie af op zaterdag 8 april. Ze speelt onder meer de vierde symfonie van Louis Vierne, organist van de wereldberoemde Notre Dame en een deel van 'Première symphonie pour orgue', van Jean Langlais, een blinde leermeester van wie Petra zelf nog les heeft gehad tijdens haar studie in Parijs. De aftrap in april wordt gevolgd door nog negen andere concerten, waarvan de laatste op 9 December, gespeeld door nationaal en internationaal bekende organisten die allen hun sporen hebben verdiend in de Frans symfonische orgelmuziek.

De moeite waard
Hoewel volgens de organiste natuurlijk alle concerten in de reeks de moeite waard zijn om te bezoeken, is er een aantal waarmee de organisatoren de kerk stampvol hopen te krijgen. Zo begeleidt Petra op 28 oktober het Russisch requiemconcert, met het Oeral Kozakkenkoor onder leiding van de Delftse Gregor Bak. Maar ook Henri Franck Beaupérin trekt hopelijk volle zalen. "Henri heeft zich toegelegd op de kunst van het improviseren. Hij is echt een grootmeester op dat gebied, dus echt de moeite waard om naar te komen luisteren."

Eucharistieviering
Dat Petra van alle markten thuis is, blijkt wel uit het feit dat ze ook het parochiekoor van de Maria van Jessekerk dirigeert en begeleidt. Zondag 1 april, eerste Paasdag, vindt er een feestelijke Eucharistieviering plaats. De mis wordt opgeluisterd door het gemende koor, genaamd Deo Sacrum, dat Mozarts Krönungsmesse ten gehore zal brengen. Het koor wordt aangevuld door vier zangsolisten en een projectorkest bestaande uit strijkers, hobo en fagot. Het is geen concert, maar een feestelijke, korte mis ter ere van Pasen. De viering begint om 11.00 uur.

Concertagenda
8 april - Petra Veenswijk uit Delft.
13 mei - Anton Doornhein uit Rotterdam
10 juni - Stephan van de Wijgert uit Amsterdam
8 juli - Gerben Mourik uit Oudewater
12 augustus - Dariusz Bakowski-Kois uit Kraków, Polen.
2 september - Jubileumconcert, 125 jaar MSW-orgel, met Petra Veenswijk
30 september - Henri Franck Beaupérin, uit Angérs, Frankrijk
28 oktober - Russisch requiemconcert met Oeral Kozakkenkoor, o.l.v. Gregor Bak en Petra Veenswijk
11 november - Erwin Wiersinga uit Berlijn/Groningen
9 december - Advent & Kerstconcert met Petra Veenswijk

Meer informatie
Om de concerten zo laagdrempelig mogelijk te houden, is de toegang gratis. Wel wordt er een vrijwillige bijdrage gevraagd in de vorm van een collecte. Alle concerten beginnen om 15.00 uur. Meer informatie over het orgel en over de concertreeks is te vinden op www.veenswijkorgel.nl