Vervolg van voorpagina

Moeder Marjolijn (35) herkent zich echter wel in de 37 procent die zich onveilig voelt. "Het ligt wat mij betreft vooral aan het gedrag van andere weggebruikers. Als ik met mijn twee kleine kinderen door de stad fiets, moet ik echt uitkijken dat ze niet van de sokken worden gereden door bijvoorbeeld een appende student. De meesten kijken niet op of om, heel hinderlijk."
Studente Simone (21) zegt zich wel eens schuldig te maken aan het gedrag dat Marjolijn noemt, maar vindt niet dat ze daarmee de verkeersveiligheid in gevaar brengt. "Ik ben wel eens aan het appen of bezig met m'n muziek tijdens het fietsen, maar ik blijf altijd wel goed opletten. Eigenlijk let ik juist beter op als ik door rood rijd, want dan moet ik goed oppassen dat ik niet aangereden word. Bij groen ga ik er zomaar vanuit dat iedereen me voorrang geeft en dat is lang niet altijd het geval in Delft."
Twee winkelende dames, Sjanie (71) en Marga (67) denken dat het onveilige gevoel van de ANWB-leden niet zozeer door de andere weggebruikers, maar door de aldoor veranderende verkeerssituaties wordt veroorzaakt. "Er wordt zoveel verbouwd in de stad", zegt Marga. "Soms weet ik niet meer waar ik moet staan met m'n fiets, of sta ik ineens midden op de weg waar voorheen een fietspad was. Dan kan ik me wel voorstellen dat mensen zich onveilig voelen." Sjanie benoemt de werkzaamheden bij het station en het Bolwerk. "De verkeerssituatie is er een stuk onoverzichtelijker geworden, vind ik. Je moet nu met je fiets bijna op de weg gaan staan voordat je kan zien of er verkeer aankomt."

Gemeente
De gemeente geeft aan er alles aan te doen om de fietser een zo veilig mogelijk gevoel te geven. "Voor de spoorzone geldt dat de verkeerssituatie hier in de afgelopen jaren aan veel veranderingen onderhevig is geweest waardoor weggebruikers vaak andere routes moesten afleggen", verklaart gemeentepersvoorlichter Jan Langstraat. "Wij denken dat nu de inrichting van de wegen zijn definitieve vorm krijgt, de fietsers de verkeerssituatie als duidelijker en ook veiliger zullen gaan ervaren. We blijven investeren in fietsinfrastructuur waarbij we fietsers een meer prominente plek en meer ruimte geven. Voorbeelden hiervan zijn de omvorming van het Zuideinde, de Abtswoudseweg, de Mercuriusweg en de Havenstraat tot fietsstraat waarbij de auto te gast is. Een ander voorbeeld waarbij de fietsveiligheid wordt verbeterd is de aanpak van de kruisingen aan de Voorhofdreef om de oversteeklocaties voor fietsers, die hier op een tweerichtingsfietspad rijden, veiliger te maken."

Toekomstplannen
Ook voor de toekomst liggen er al plannen klaar om de fietsveiligheid te waarborgen, volgens Langstraat. "Delft heeft de ambitie de komende decennia 10.000 á 15.000 extra woningen en 10.000 extra banen te creëren wat zorgt voor een forse toename in fietsgebruik. Dit vraagt om nú goed na te denken over hoe dit in de toekomst geborgd kan worden. Dit jaar wordt het Mobiliteitsplan Delft gemaakt, waarin de fiets een belangrijke plek krijgt. Speciaal voor de fiets wordt een nieuw uitvoeringsprogramma met maatregelen opgesteld, zodat wij het fietsgebruik in Delft kunnen blijven faciliteren en daarmee ook stimuleren. Ook verkeersveiligheid wordt geborgd in het nieuw te vormen beleid. Dit moet leiden tot Delft als stad waarin elke verkeersdeelnemer, dus ook de fietser, zich veilig voelt in het verkeer en waar mensen van elke leeftijd graag aan het verkeer blijven deelnemen."