Fietsdrukte onderweg naar de TU wijk.  Voelen fietsers zich veilig in Delft? De meningen van de fietsende Delftenaren blijken verdeeld. (Foto: EvE)
Fietsdrukte onderweg naar de TU wijk. Voelen fietsers zich veilig in Delft? De meningen van de fietsende Delftenaren blijken verdeeld. (Foto: EvE) Foto:

Hoe veilig voelt fietsend Delft zich?

Delft - Uit een recent onderzoek van de ANWB onder haar leden is gebleken dat 37 procent van alle Delftse ondervraagden zich niet veilig voelt op de fiets. In totaal hebben 22.365 leden aan het onderzoek meegedaan, onder wie 485 uit Delft.

Door Esther Luijk

Het onveilige gevoel zou onder meer worden veroorzaakt door te smalle fietspaden en de afwezigheid ervan, veel vrachtverkeer, onvoorspelbaar gedrag van andere weggebruikers en onoverzichtelijke kruispunten. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, vertelt ANWB persvoorlichter Markus van Tol. "We hebben de resultaten naar alle betreffende gemeentes gestuurd; naar de colleges van B en W en naar de kandidaat gemeenteraadsleden. We hopen dat ze er nog iets aan hebben in hun campagne, en dat ze ook echt wat tegen de problemen gaan doen." De ANWB heeft in het onderzoek geen rekening gehouden met tijdelijke verkeershinder, zoals wegwerkzaamheden. "We snappen dat dat maar tijdelijk is, we gaan ervan uit dat die gevaarlijke situaties binnenkort weer verdwenen zijn. Dit onderzoek richt zich op de situaties waardoor er permanente hinder ontstaat."

Reacties
Op straat zijn de meningen verdeeld over de resultaten van de ANWB. David (31) kan zich er bijvoorbeeld totaal niet in vinden. "Ik vind Delft juist een extreem veilige stad voor fietsers", zegt hij. "De fietspaden zijn zo goed als overal afgescheiden van de autowegen, en overal waar dat niet zo is, bijvoorbeeld langs de grachten, is de maximumsnelheid superlaag. Natuurlijk moet je goed op blijven letten, maar dat is in iedere stad."

Lees verder op pagina 3