Vorig jaar kwamen RKDEO en Laakkwartier via kruisfinales in de finale van de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar beloftencompetitie. Komend seizoen spelen de nummers 1 en 2 van poule A om de titel. (foto: Roel van Dorsten)
Vorig jaar kwamen RKDEO en Laakkwartier via kruisfinales in de finale van de RODI Media/DSW Zorgverzekeraar beloftencompetitie. Komend seizoen spelen de nummers 1 en 2 van poule A om de titel. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Delftse 16-23 competitie komend seizoen in een ander jasje gestoken

DELFT - De RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 competitie helpt jeugdspelers al meer dan drie decennia lang om de stap naar het seniorenvoetbal te zetten. Vanaf komend seizoen gebeurt dat op een iets andere manier.

De organisatie heeft namelijk besloten om een verandering in de competitie, die al sinds het seizoen 1986/1987 wordt gespeeld, door te voeren. "Want je ziet dat er in de poules onderling nogal wat niveauverschillen tussen de ploegen zit", vertelt Dick van der Kooij, lid van de commissie die de competitie organiseert. "De afgelopen jaren werden de poules door loting vastgesteld. Vanaf komend seizoen gaan we dat anders doen. We blijven werken met poules van acht verenigingen, maar nu worden ze niet willekeurig ingedeeld, maar naar niveau." De wijziging komt op uitdrukkelijk verzoek van de clubs die aan de competitie deelnemen. "De vraag om de competitie aan te passen is door de jaren heen vaker gesteld, maar we kregen het er nooit door. Toen we het de vertegenwoordigers van de deelnemende clubs afgelopen jaar opnieuw vroegen, zeiden zij unaniem 'ja'. Dat verraste ons, maar als de clubs het zo willen, dan doen we het zo."
Dit houdt in dat de nummers één tot en met vier van de huidige poules volgend jaar bij elkaar in poule A zitten, terwijl de nummers vijf tot en met acht van beide poules ook onderling een competitie spelen in poule B. "Zo krijg je wat gelijkwaardigere poules", vertelt Van der Kooij. "De belangrijkste doelstelling van de competitie is om spelers zich verder te laten ontwikkelen en ze iets meer weerstand in de wedstrijden te geven. Als je in dat soort wedstrijden met 6-0 wint, is het niet leuk, maar als je met 6-0 verliest is het nog minder leuk. Door de wijziging hopen we te bewerkstelligen dat zulke uitslagen uitblijven en we het doel van de opleidingscompetitie nog beter naleven."
De nieuwe indeling betekent niet dat clubs steeds maar op hun niveau blijven hangen. "Want in dit systeem is er ook een promotie/degradatieregeling. De twee beste clubs uit de tweede poule promoveren en de twee onderste clubs uit de eerste poule degraderen. Dat maakt het leuk, want je hebt ook met verschillende lichtingen te maken. Ik zie het bij mijn eigen club DSVP. Daar komen nu weer twee goede lichtingen aan, waardoor het er nu naar uitziet dat we komend seizoen in de eerste poule terechtkomen. Dat had vorig seizoen wel anders geweest. Ik kijk uit naar de nieuwe vorm van de competitie."
Een bezwaar dat sommige ploegen bij de competitie hebben, is dat sommige ploegen voornamelijk senioren in het beloftenelftal gebruiken. "Daarom hebben we overwogen om de leeftijdsgrens naar de 21 te verlagen", vertelt Guus Heemskerk, ook commissielid. "Maar wij vinden dat de clubs zelf moeten bepalen hoe ze met deze competitie omgaan. Vanuit de organisatie is het primaire doel altijd om jonge spelers aan het voetballen met en tegen oudere jongens te laten wennen. Het is mooi om te zien dat clubs met een florerende jeugdafdeling, zoals bijvoorbeeld RKDEO en Wippolder nu en in het verleden DWO en Schipluiden, het ontzettend goed doen in de competitie."
Het huidige seizoen verloopt volgens Heemskerk voortreffelijk. "Er moeten nog twee wedstrijden ingehaald worden, maar we hopen eind maart alle poulewedstrijden gespeeld te hebben. Daarna volgen de kruisfinales tussen de nummers 1 en 2 van beide poules, waarbij de poulewinnaars thuisspelen. Vervolgens zal eind mei of begin juni de finale gespeeld worden op een nog aan te wijzen complex."
In de nieuwe competitieopzet zal dit anders zijn. "Vanaf volgend seizoen zullen de nummers 1 en 2 uit poule A onderling de finale spelen om te bepalen welke ploeg de bokaal in de wacht sleept. We zijn ons ervan bewust dat er nogal wat verandert en zijn over het algemeen ook wat voorzichtig, maar omdat de clubs het unaniem met het voorstel eens waren, zetten we het in dit geval door."
Heemskerk heeft ook enkele nieuwtjes voor wat betreft de competitie. "Want DVC en Delft hebben aangegeven zich voor komend seizoen ook weer met een elftal voor de competitie te willen inschrijven. Daarnaast is de verwachting dat DHL snel zal volgen."
De clubs zullen echter niet zomaar worden toegelaten. "Want wij hebben altijd gezegd dat een aantal van zestien ploegen goed te behappen is, maar meer moeten het er niet zijn. Daarom is het voor de clubs te hopen dat andere ploegen zich terugtrekken, zodat die plekken door loting vergeven kunnen worden. Voorlopig zijn er echter nog geen tekenen dat andere ploegen hun plek op willen zeggen. Het is ook niet zo dat ploegen van buiten de regio plaats moeten maken, want als je eenmaal 'ja' tegen ze zegt, zijn ze welkom tot ze zelf aangeven te willen stoppen. Zodoende wordt het voor die drie Delftse clubs dus wachten op een plekje", besluit Heemskerk.