Klaasje met leden van de Tee Set. (Foto: PR)
Klaasje met leden van de Tee Set. (Foto: PR) Foto:

Delftse popiconen herdenken Klaasje van der Wal

Maandag 12 februari overleed Haags popicoon Klaasje van der Wal na een ziekbed van enkele weken. Zijn naam was onlosmakelijk verbonden met zijn band Shocking Blue.

Door Martin Reitsma

Afgelopen maandag vond in besloten kring de respectvolle uitvaartplechtigheid plaats in aanwezigheid van zijn naasten en een aantal bekende popmuzikanten. Dihl Bennink, oud-gitarist bij de Tee Setzong een mix van Ma Belle Amie en Venus met een tekst helemaal toegespitst op zijn vriend Klaasje. Het was een van de ontroerende momenten tijdens een indrukwekkend afscheid.
Met zijn band Shocking Blue behaalde Klaasje wereldwijde roem met het nummer Venus. Het nummer bereikte in februari 1970 de eerste plaats van de Amerikaanse hitlijsten: Billboard en Cashbox. Dit bleek een unieke prestatie; nog nooit kwam een Nederlandse band zo hoog. Voor deze unieke prestatie ontvingen de bandleden: Mariska Veres, Robbie van Leeuwen, Cor van der Beek en Klaasje van der Wal in 1970 een zilveren herdenkingspenning. Ook werden zij benoemd tot Haags ereburger. In diezelfde periode stond ook de Delftse Tee Set genoteerd in de Amerikaanse top 5 met de single 'Ma Belle Amie' dat ook een groot succes werd. Enkele jaren geleden kregen de mannen van de Tee Set tijdens een gouden- en platina plaatuitreiking in de Delftse Tobbe een terecht eerbetoon voor dit grote internationale succes. Ook Klaasje van der Wal was daarbij en wisselde backstage mooie verhalen uit met de leden van deze succesvolle Delftse band. Shocking Blue scoorde ook in de jaren daarna nog regelmatig tophits. Van der Wal bleef altijd populair en was nog regelmatig bij muziekevenementen te zien. Bassist Krist Novoselic van Nirvana noemde hem 'The Bassplayer God'.

Reacties
Diverse prominenten uit de Delftse popmuziek reageren op zijn overlijden.: Polle Eduard noemt hem een functionele en goede bassist, prettig in de omgang en een fijne jongen. Ferry Lever roemt zijn spel en persoonlijkheid en bewaart goede herinneringen aan Van der Wal. Zo spraken ze elkaar in een hotel in New York in 1970 toen zowel Shocking Blue als Tee Set daar op tournee waren vanwege hun hits in Amerika. Gerard Romeijn denkt terug aan zijn ontmoeting met hem van een paar jaar geleden in de Tobbe, waar ze backstage verhalen ophaalden uit een gouden periode van de popmuziek. Zangeres Hilde Marchal: "Hij was een lieve schat. Vroeger ook nog een hele mooie jongen. Het wordt er hier niet vrolijker op." Maar ook andere iconen uit de pop reageren op zijn heengaan. Barry Hay schrijft me: 'Klaasje was de mooiste jongen van Den Haag, nu is hij er niet meer, klote! Rinus Gerritsen, ook Golden Earring vertelt: 'Goede bassist, aardige man, die in zijn jeugd ook nog goed kon voetballen bij ADO.' Zanger Bert Heerink noemt hem 'een absolute podiumpersoonlijkheid' en zegt: 'De telefoon verbond ons nachtenlang. Praten, delen, genieten én nooit vergetend wat zijn eerste vrouw Monique, dochter Sandy én Mariska voor hem betekenden. We missen hém nu al.'