Leon Woutersen is een belangrijke kracht binnen het elftal van Oliveo.
Leon Woutersen is een belangrijke kracht binnen het elftal van Oliveo. "Ik ben niet zo'n goede voetballer, maar daar heeft een elftal er ook een paar van nodig." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Aanvoerder Leon Woutersen wil nog jarenlang verder bij Oliveo

PIJNACKER - Na een zwak begin van het seizoen heeft Oliveo zich weer helemaal herpakt. De blauwwitten staan op een mooie plaats in de middenmoot.

Een keurige prestatie voor de Pijnackernaren, die afgelopen seizoen kampioen werden in de derde klasse. "En dat terwijl we de eerste vier wedstrijden verloren en dus puntloos onderaan stonden", vertelt aanvoerder Leon Woutersen. "Vanaf dat moment zijn we in een wat vastere samenstelling gaan spelen en meer van onze eigen kracht uitgegaan. Vorig seizoen maakten wij het spel en zetten we druk naar voren. Daar werden we kampioen mee. Begin dit seizoen lieten we ons meer inzakken zonder dat het effect sorteerde. Inmiddels voetballen we weer vanuit onze kracht. Dat is leuker voetballen én het heeft ons mooie resultaten opgeleverd."
Zo won Oliveo in november van Groeneweg dat op dat moment de ranglijst aanvoerde en werd eind januari de huidige koploper Zwervers met 5-0 naar huis gestuurd. "Helaas zijn we niet constant genoeg, want we hebben ook onnodig punten laten liggen tegen ploegen als VFC en Antibarbari. Daarbij hadden we afgelopen zondag tegen Wippolder een totale offday. Dat was jammer, want in de thuiswedstrijd verloren we weliswaar met 0-2, maar werden we niet weggespeeld. In zo'n derby wil je toch wat laten zien, maar niets lukte en we verloren met 5-1. Zulke wedstrijden zitten er weleens tussen, maar het is wel heel vervelend dat dat afgelopen zondag was."
Zondag krijgt Oliveo de kans om zich thuis te revancheren tegen Excelsior '20. "Tegen die ploeg hebben we nog niet gespeeld, maar gezien hun plek op de ranglijst moeten we hen kunnen hebben. Als we van ze winnen, lopen we verder bij ze weg. We hebben een goede ploeg met voornamelijk echte Oliveo-jongens van wie de meeste al vanaf de jeugd met elkaar samenspelen. We kennen elkaar door en door; dat komt de sfeer én het voetbal ten goede, want we zijn bereid om voor elkaar door het vuur te gaan."
Over trainer Martin de Mooij, die aan zijn laatste seizoen bij de club bezig is, is de linksback tevreden. "Hij legt veel bij de groep neer. Zo heeft hij in samenspraak met ons besloten om weer van eigen kracht uit te gaan. Daarnaast zijn de trainingen goed en weet hij het elftal neer te zetten."
Dat begin van achteruit, waar de ploeg met Dewi van Wichen, Gerben Pels, Ludo van Adrichem en Woutersen zelf een stabiele indruk maakt. "Wij spelen al zolang samen en coachen elkaar onderling ook heel veel. Zo begint het druk zetten, dat voor onze manier van spelen erg belangrijk is, bij ons."
Woutersen is bezig aan zijn zevende seizoen bij het eerste elftal. "Toen ik begon waren er jongens als Tim van Rheenen, Timo Haak en Marc Jansen die de kar trokken. Op enig moment besloten veel jongens uit die groep te stoppen bij Oliveo en moesten de jonkies het doen. Het was niet realistisch om te verwachten dat we dat in de tweede klasse 'wel even' zouden doen, maar de jeugdopleiding van Oliveo verdient natuurlijk wel een pluim voor het feit dat er direct een elftal met eigen jongens klaarstond. We degradeerden, maar ik ben ervan overtuigd dat we als jonkies in de derde klasse heel erg veel geleerd hebben, wat niet gebeurd zou zijn als die andere jongens waren gebleven. Zo weten we bijvoorbeeld wat het is om te knokken voor de punten en kennen we de slimmigheidjes."
Daarbij is Woutersen dit seizoen de vaste aanvoerder van zijn ploeg. "Vorig jaar kreeg ik die band al om mijn arm als Mark Milolaza er niet was. Dit seizoen was hij in de voorbereiding geblesseerd en kreeg ik hem ook weer. Ik ben er trots op dat ik aanvoerder mag zijn van het eerste elftal van deze prachtige club, maar voel geen extra druk. Ik ben geen mooie voetballer, maar ik ga vaak voorop in de strijd en moet het van mijn inzet en mentaliteit hebben. Die verantwoordelijkheid zou ik ook nemen als ik geen aanvoerder zou zijn."
De clubman zit bij Oliveo helemaal op zijn plek. "Ik vind dat je er als voetballer alles uit moet halen wat erin zit en als er interesse van clubs uit de hoofdklasse of hoger zou zijn, dan vind ik dat je dat moet proberen. Voor mij zal die interesse er niet komen; dan is er voor mij geen mooiere club om te spelen dan Oliveo. Daarom hoop ik hier nog heel erg lang met heel veel plezier te kunnen voetballen."
Of dat, net als nu, voor altijd op de zondag is, is allerminst zeker. "Want binnen de vereniging wordt al gesproken over prestatief voetbal op de zaterdag. Het is toch ook een hartstikke mooie combi om op zaterdag je wedstrijd te spelen en erna met zijn allen een biertje te drinken, maar voorlopig blijven we nog op zondag spelen."
Daarbij is het belangrijkste doel voor dit seizoen om weg te blijven bij de onderste plaatsen. "Een periode is denk ik niet reëel. Voor nu is het het belangrijkst dat Oliveo uitgroeit tot een stabiele tweedeklasser. Van daaruit kunnen we verder kijken."