Reza Methöfer genoot vooral van de sfeer bij Delft.
Reza Methöfer genoot vooral van de sfeer bij Delft. "Want sportieve prestaties en gezelligheid gingen hand in hand." Foto:

Hoe gaat het met Reza Methöfer?

DELFT - Reza Methöfer (42) promoveerde van de vierde naar de tweede klasse met d.v.v. Delft.

De Reza Methöfer verhuisde op 6-jarige leeftijd vanuit Amstelveen naar Schipluiden. "En daar ben ik meteen gaan voetballen. Het was een fijne club, maar ik heb er nooit in de senioren gespeeld. Mijn trainer, Heinz van Katwijk en zijn zoon, met wie ik samenspeelde, vertrokken na onenigheid naar PPSC in Schiedam. Ik ging in hun kielzog mee en begon daar mijn eerste jaar in de senioren."

- Hoe beviel dat?
"Niet zo goed eigenlijk. Heinz werd er jeugdtrainer en wij kwamen in een selectie terecht van jongens die al jarenlang samen speelden. We kenden er niemand en hadden het er na een seizoen al gezien. We gingen op zoek naar een club in het Delftse en kwamen bij Vitesse Delft terecht. Daar kwam ik bij de selectie, maar hing ik min of meer tussen het eerste en het tweede elftal in. Daar zag ik de lol niet echt van in en daarom ben ik na een seizoen gestopt."

- Wanneer ben je dan toch weer begonnen?
"Een jaar later hadden we met wat vrienden afgesproken om in een vriendenteam bij Delft te gaan voetballen. Nog voor de competitie goed en wel begon, was het vriendenteam al opgeheven. Daarop werd ik door trainer Richard Middelkoop bij de selectie gevraagd. En dat bleek een succes, want ik heb er een prachtige tijd gehad."

- Hoe kwam dat?
"Ten eerste is Delft net als Schipluiden echt een familieclub. Daarnaast gingen presteren en gezelligheid er hand in hand. Ik kwam in een elftal terecht met onder anderen Erwin van der Stap, George Stroomberg, Hans Ruggenburg, Peter-Paul Meijer en Paul van Rossum. We trokken niet alleen in het veld, maar ook daarbuiten veel met elkaar op. Op donderdagavond gingen we vaak met zijn allen nog even naar Lorre. Op zaterdag gingen we ook regelmatig stappen, maar dat vond Richard Middelkoop niet zo'n goed idee."

- Had je al meteen door dat hij een goede trainer zou worden?
"Zeker. Hij was nog jong, maar dacht in veel dingen al zoveel verder dan wij. Hij was puur met presteren bezig. Toen Dennis Valk, Robbie de Vries, Ramon Hageraats van buitenaf kwamen en vanuit de jeugd pareltjes als Wouter van Dam, Tim Steenks en Henri Paradja doorstroomden. Alle puzzelstukjes vielen in elkaar."

- Met successen als gevolg?
"We promoveerden via de nacompetitie naar de derde klasse en het fundament voor latere successen was gelegd. We speelden in Naaldwijk tegen Voorschoten '97 en je merkte aan alles dat de club naar deze promotie hunkerde. In die wedstrijd scoorde ik misschien wel mijn mooiste goal: ik stiftte de bal vanaf de rand van het zestienmetergebied over de keeper. Achteraf begreep ik dat hij er zelf voor klapte. In de jaren die volgden, werden we onder leiding Joop Hoornweg en met René Lander als welkome aanvulling kampioen van de derde klasse."

- En toen?
"Was het voetbal niet meer zo met mijn werk te combineren en ging ik op zaterdag voetballen. Het bestuur zag het niet zitten om op twee dagen prestatief te voetballen, dus kregen we nooit de volledige medewerking. Daarop ben ik met Marco van der Struif het herenvoetbal bij KFC op gaan zetten. We begonnen met twee elftallen, daar viel er in het eerste seizoen één van af. We gingen een jaar te lang door en ik ben weer in een vriendenteam bij Delft gaan spelen. Daar ben ik anderhalf jaar mee gestopt en nu squash ik regelmatig."