Kan De Schatkaart open blijven? (Foto: archief/ML)
Kan De Schatkaart open blijven? (Foto: archief/ML) Foto: Esdor van Elten

Deur op een kier voor OBS De Schatkaart

Delft - Er gloort een sprankje hoop voor leerlingen, ouders en personeel van Openbare basisschool De Schatkaart. Er is een, kleine, kans dat de school tòch open blijft. In ieder geval komend jaar.

Door Esdor van Elten

Wethouder Aletta Hekker van onderwijs maakte afgelopen dinsdag bekend dat het College van Burgemeester en Wethouders een voorziening voor het tijdelijk in stand houden van zogenoemde 'dislocaties' heeft ingericht waar schoolbestuur Librijn gebruik van kan maken. De voorziening houdt in dat er maximaal 100.000 euro uit de onderwijsbegroting wordt vrijgemaakt voor een onderzoek door een externe naar de levensvatbaarheid van de school in de Harnaschpolder, zo liet het college weten in een brief aan de gemeenteraad. De gemeente wil, net als de ouders en het personeel van de school, de school graag open houden: "De Schatkaart biedt onderwijs van hoge kwaliteit en is van grote betekenis voor bewoners van Harnaschpolder en Voordijkshoorn. Het is heel belangrijk dat openbaar onderwijs hier behouden blijft, zodat kinderen in de eigen wijk naar school kunnen. Daarom is het goed om te onderzoeken of en op welke wijze De Schatkaart in stand kan worden gehouden." Ook binnen de gemeenteraad is brede steun voor het open houden van De Schatkaart, maar het is aan Librijn om de school open te houden, en ook de beslissing om van de geboden voorziening gebruik te maken ligt bij het schoolbestuur.
Librijn maakte vorig jaar bekend dat ze de school met ingang van het volgend schooljaar sluit, omdat het leerlingenaantal onder de verwachting bleef. Daardoor liepen de kosten op en dat vindt Librijn niet meer te verantwoorden. Het feit dat de school volgens de schoolinspectie op weg was naar het predicaat 'excellent' bracht het schoolbestuur niet op andere gedachten. Het besluit van Librijn om De Schatkaart te sluiten bracht veel onrust met zich mee. In de eerste plaats bij leerlingen en ouders. Eind januari richtte de 8-jarige leerling Fabian zelfs een smeekbede aan premier Rutte om ervoor te zorgen dat de school open zou blijven en ontving burgemeester van Bijsterveldt ook vele brieven en tekeningen met dezelfde boodschap. Ook de politiek roerde zich. Verschillende partijen in de gemeenteraad ijveren voor behoud van de school. "Het contact met de wethouder is altijd constructief geweest", benadrukt ook Librijn-directeur Marije Veldhuis-Van den Broek, die eerder al aangaf open te staan voor een andere oplossing. "Onder voorwaarden is een ander besluit mogelijk", herhaalt zij. Maar zeggen dat De Schatkaart nu 'gered' is, is voorbarig, waarschuwt de directeur. Hoewel in de brief van het College al gezegd wordt dat Librijn van de voorziening gebruik wil maken, is dat volgens Veldhuis nog niet zeker: "We gaan de voorziening goed bestuderen. Als daar voldoende grond voor is, dan overwegen wij een aanvraag te doen om van de voorziening gebruik te gaan maken." Deze stap zet Librijn alleen onder eigen voorwaarden en een nulbegroting is daarbij een harde eis: "Voor ons staat voorop dat we uit de kosten moeten komen." De stichting dringt eveneens aan op snelheid van handelen: "Vooralsnog staat nog steeds dat de school op 1 augustus dicht gaat. Om een ander besluit te kunnen nemen moeten we zo snel mogelijk, eigenlijk al in april uitsluitsel hebben." Of dat mogelijk is, is nog maar de vraag.
De medezeggenschapsraad van de school reageert voorzichtig: "We zijn heel blij dat de school langer open kan blijven. Maar de onzekerheid blijft en daarmee wordt groei een bijna onmogelijke uitdaging. We blijven dus actie voeren voor een duurzame oplossing! Stichting Librijn heeft per brief aan de ouders laten weten dat ze het voorstel van de wethouder gaan bekijken. Er wordt geen zekerheid geboden. De druk op directie en personeelsleden van de school om niet mee te werken aan acties georganiseerd door ouders is toegenomen. Zorgen van ouders lijken dus terecht." Ook onder ouders heerst twijfel, volgens de medezeggenschapsraad: "Door dit gedoe heb ik grote twijfels gekregen of Stichting Librijn wel echt de intentie heeft om goed onderwijs aan onze kinderen te willen bieden."

Politieke reacties
De Delftse politiek reageerde wisselend op het nieuws van de wethouder. D66 sprak al over 'de redding' van De Schatkaart, maar andere partijen zijn sceptischer. "Het spreekt voor zich dat wij niet tevreden zijn met deze tijdelijke oplossing.", laat Stadsbelangen, voorstander van het open houden van de school, weten. "De onrust blijft nu dus nog een jaar langer voor de ouders en kinderen." De VVD sprak haar verbazing uit dat "het college zo maar 100.00 euro uitdeelt." STIP vroeg zich bij de mededeling van de wethouder af of hier nu sprake was van "een duurzame oplossing, of uitstel van de executie?"