Wat betekent de TU voor Delft?
Wat betekent de TU voor Delft? Foto:

De impact van TU Delft in een mindmap

Wat heeft voor Delft een impact waar je U tegen zegt? Hint: wij zeggen daar TU tegen. Mindmapgoeroe Hans Buskes legt de impact van de TU Delft bloot in een mindmap.

Onderzoeksbureau Decisio heeft een impactanalyse gemaakt van de TU Delft. "En die analyse staat vol toeters en bellen en pluimen en veren", zegt Buskes. "Begrijpelijk, want de impact van de TU Delft voor de stad blijkt gigantisch. Delft zonder TU kan ik me na deze analyse niet meer voorstellen – zo'n Delft wíl ik me niet eens kunnen voorstellen!"

Geef me drie redenen waaruit dat blijkt
"Drie? Ik geef je er veel meer! De TU Delft draagt € 0,68 miljard bij aan ons bruto nationaal product. Zo'n 15 procent van de Delftse economie draait op de TU Delft. De TU Delft biedt werk aan meer dan 7.000 mensen. De TU Delft stoomt ruim 21.000 studenten klaar om later – of zelfs al naast en tijdens hun studie – werk met impact te gaan doen. Deze toekomstige impact overschrijdt de Delftse grenzen en wordt geschat op € 1,3 miljard. Per jaar! De TU-studenten geven jaarlijks € 70 miljoen uit in Delft – dat betekent omgerekend een goed belegde boterham voor 10 kroegen en 2 supermarkten. Heel veel redenen om niet alleen te klagen op al die studenten van de TU Delft, maar om heel blij te zijn met hen."

Okay, op de TU-campus is die impact vast wel zichtbaar. Maar wat merkt tante Truus van driehoog achter er nou van?
"Nou, grote kans dat één of meer van haar familieleden een goede boterham verdienen bij of dankzij de TU Delft. Grote kans dat ze zonder het te weten gebruik maken van al die slimme dingen die op of dankzij de TU Delft worden verzonnen. Wat voor paraplu heeft ze bijvoorbeeld? Het is ook niet voor niets dat Microsoft een kantoor opent in Delft – hier wordt aan een mooiere toekomst gewerkt, van zelfhelend beton tot mobiele zonnepanelen. Van ramen en gevels en gevels die energie opwekken tot de supercomputer, die te zijner tijd misschien ook in Huize Truus te vinden is. De patenten die studenten en onderzoekers van de TU Delft voor een mooiere toekomst bedenken – sinds 2011 ruim 230! – hebben een waarde van € 1,6 miljard!"

Wat is nu de impact van deze analyse?
"Kijk, we weten allemaal dat de TU Delft 'best wel eens iets' zou kunnen bijdragen aan Delft. Maar wát precies? Dat is nu onderzocht tot 3 cijfers achter de komma. En nu weten we veel beter wat de TU Delft betekent voor Delft en voor de Delftenaren, inclusief voor jouw tante Truus. En dat leidt tot vier dingen: toeters, bellen, pluimen en veren voor de TU Delft."