Een dief zoekt de gemakkelijkste weg. Maak het hem niet te gemakkelijk! (Foto: PR)
Een dief zoekt de gemakkelijkste weg. Maak het hem niet te gemakkelijk! (Foto: PR) Foto:

Inbraakcijfers Zuid-Holland 2017 bekend: Veel inbraken in Delft

In de provincie Zuid-Holland is in 2017 het vaakst ingebroken in Gouda, het minst in Oud-Beijerland, zo blijkt uit onderzoek van overheidsdata met betrekking tot woninginbraken in 2017. Gemiddeld hadden Zuid-Hollanders te maken met 2,9 inbraken per 1.000 inwoners. Dit aantal ligt net boven het landelijk gemiddelde van 2,8. In Delft was het inbraakcijfer 3,7, ruim boven het landelijk gemiddelde.

De meeste woninginbraken vonden plaats in Gouda. Per 1.000 inwoners waren hier gemiddeld 7,1 personen de dupe van een woninginbraak. Gouda wordt gevolgd door Nissewaard, waar per 1.000 inwoners 4,3 personen slachtoffer waren van een woninginbraak. Maassluis bekleedt de derde plaats in het klassement. In Maassluis worden er per 1.000 inwoners 4,1 inbraken gepleegd. De minste woninginbraken vonden plaats in Oud-Beijerland. Hier werden gemiddeld 0,5 inbraken gepleegd. Kijkend naar de landelijke top 5 van grote steden met de minste inbraken, valt op dat liefst drie van de vijf steden uit Zuid-Holland komen. In Leiden, op plaats 2, werden 1,9 inbraken gepleegd. Zoetermeer en Dordrecht zitten daar met respectievelijk 2 en 2,1 nét boven. Bij de grote steden met de meeste inbraken staat Amsterdam bovenaan met 5,0, maar ook Leeuwarden, Almere en Utrecht scoren hoog.
Inbrekers hebben verschillende manieren om binnen te komen. Dat doen ze het liefst aan de achterzijde van de woning, uit het zicht. De gemene deler is altijd: snelheid. Een inbreker wil in maximaal 3 minuten binnen kunnen zijn, maar het komt vaak voor dat ze er niet eens dertig seconden voor nodig hebben. De 'ruwe' methode: openbreken van een deur of raam met een koevoet of schroevendraaier is nog steeds favoriet bij het inbrekersgilde. In ruim 43 procent van de gevallen komen ze zo binnen. Een raam intikken en de sleutel van de deur omdraaien, komt in 11 procent van de gevallen voor. Kerntrekken is ook een veel voorkomende techniek: hierbij schroeft een inbreker een schroef in de cilinder, en trekt deze met cilinder en al uit het slot. Snel, vrijwel geruisloos en je hebt er geen speciaal gereedschap voor nodig. Een variant hierop is de zogenaamde 'Bulgaarse' methode, waarbij de cilinder wordt afgebroken.
Subtieler is het zogenaamde 'flipperen': de inbreker schuift een buigbaar plastic plaatje tussen uw deur en het kozijn. Ze duwen het plaatje langzaam richting het slot en kunnen zo het sluitmechanisme van de voordeur openduwen.

Voorkom inbraak!
Hoe voorkom je inbraak? In de eerste plaats door je gezonde verstand te gebruiken. Maak het de inbreker niet te gemakkelijk en sluit ramen en deuren altijd goed af, ook als u maar even weg bent. Zorg dat kostbare zaken als portemonnee, mobiel of tablet niet in het zicht liggen en leg geen sleutel onder de mat of de bloempot. Zorg dat het lastig voor de inbreker is om onzichtbaar te werk te gaan: snoei de heg zodat er zicht is vanaf de straat. Laat een lamp aan als er niemand thuis is. Eventueel aangevuld met een tijdschakelaar zodat de lamp automatisch aangaat. Plaats een buitenlamp met een bewegingssensor. Dat schrikt vaak af. Goed hang- en sluitwerk is van belang als je inbrekers wilt weren. Als uw hang- en-sluitwerk voorzien is van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, dan voldoet het aan de hoogste standaarden. Een andere keurmerk waar je op kunt letten is het SKG keurmerk. Denk aan een verzonken cilinderslot, anti-inbraakstrips, barrièrestang, raam- en deurgrendels die van sloten zijn voorzien op deuren en ramen en bovenlichten. Er zijn veiligheidscilinders die bescherming bieden tegen uitboren, maar ook tegen kerntrekken. Gecombineerd met speciaal kerntrekbeslag maakt u het de inbreker serieus moeilijker binnen te komen. Andere opties zijn een speciaal veiligheidsslot, bijzetslot of dievenklauwen. Beveiliging tegen flipperen is eenvoudig: draai de deur op het nachtslot. Maar eventueel kunt u ook speciale SKG gecertificeerde voordeurbeveiligers aanschaffen. Vergeet niet om naast de begane grond ook de ramen en deuren van uw bovenverdieping te beveiligen. Inbrekers proberen vaak via de hoger gelegen verdieping binnen te komen. Zorg dat omhoog klimmen niet kan: zet ladders en vuilcontainers weg. Ook de garage en lichtkoepels ontsnappen vaak aan de aandacht van huiseigenaren, maar ook daardoor kunnen inbrekers binnenkomen. En tenslotte: registreer waardevolle spullen, daarvoor kunt u gebruik maken van registratiekaarten die te vinden zijn www.politiekeurmerk.nl.