Voor automobilisten en fietsers is het kruispunt van de
v. Foreestweg en de Prinses Beatrixweg een weg vol hindernissen. (foto: ML)
Voor automobilisten en fietsers is het kruispunt van de v. Foreestweg en de Prinses Beatrixweg een weg vol hindernissen. (foto: ML) Foto:

Werkzaamheden aan het kruispunt in volle gang

DELFT – De werkzaamheden aan het kruispunt van de provincialeweg en de Van Foreestweg zijn inmiddels een week gaande. En dat hebben de omwonenden en verkeersdeelnemers gemerkt! De rijbanen en middenberm van de rijstroken ríchting Rijswijk zijn inmiddels helemaal verdwenen.

De hele middenberm is zo'n beetje omgeploegd.
De verkeersdeelnemers hebben echt wat te stellen gehad en zullen dat de komende zeven weken ook nog hebben. Toch wisten ze wat hun te wachten stond, want er is een inspraakronde geweest. In juni 2017 was er een inloopavond, waar het ontwerp en de geplande werkzaamheden zijn besproken. Direct omwonenden konden reageren, tevens is met de winkeleigenaren en DSM gesproken.
Volgens de Gemeente Delft verlopen de werkzaamheden zonder problemen.

Volgens planning
"Bij de eerste voorbereidingen hadden we vastgesteld om de werkzaamheden in de zomer van 2017 al uit te voeren", aldus een woordvoerder. "Door de levertijden van materialen en het uitlopen van de werkzaamheden op de Kampveldweg, is dit niet gelukt. De uitvoering verloopt nu volgens planning. Wel zijn we nog bezig met een betere afstelling van de verkeerslichten, èn we willen de omleidingen nog verbeteren."

Gevaarlijke situaties
De auto's rijden nu aan één zijde van de, inmiddels omgeploegde en afgegraven, middenberm in tegenovergestelde richting. Levert dat gevaarlijke situaties op? "Er wordt dagelijks gekeken naar de knelpunten die naar voren komen", aldus de woordvoerder. "Er is onder andere een omgevingsmanager om die eventuele problemen waar te nemen." Eén van de problemen waar je aan kunt denken, is de toegankelijkheid van de hulpdiensten. Ambulances, brandweerwagens en politievoertuigen moeten immers ook over zo'n smalle verkeersbaan, waarbij het overige verkeer ook nog eens ruimte moet laten. De gemeentewoordvoerder: "Met hulpdiensten is zowel vooraf als tijdens de werkzaamheden intensief overleg geweest. Er zijn ook alternatieve routes voor de hulpdiensten beschikbaar."

Betere entree
Het heringerichte kruispunt moet straks een betere entree zijn van de Kuyperwijk en de wijk Harnaschpolder Delft. Vooralsnog is de knip aan de andere zijde van de Van Foreestweg, als entree van Harnaschpolder Delft, wèl te passeren. De toegang tot de Ruys de Beerenbrouckstraat is ongeveer zes weken afgesloten voor al het verkeer.