"Onze studenten krijgen een officieel hbo-diploma" aldus Carolien Prinsen. Foto:

Talentum Haagland: een andere
route naar leraar basisonderwijs

Wie graag les wil geven op een basisschool, doet zijn of haar opleiding aan de pabo. Voor aanstaande leraren basisonderwijs in Delft, Pijnacker-Nootdorp en het Westland is er een andere optie: Talentum Haagland, een opleidingsschool vanuit de praktijk.

Talentum Haagland is de opleidingsschool van drie schoolbesturen (SCO Delft e.o., Octant in Pijnacker-Nootdorp-Delfgauw en PCPO Westland) en Hogeschool Inholland. 31 basisscholen en de hogeschool vormen samen een officieel geaccrediteerde opleidingsschool met een keurmerk van het ministerie van OC&W. "Onze studenten krijgen een officieel hbo-diploma" aldus Carolien Prinsen, manager SCO-academie. Talentum Haagland heeft ongeveer 80 studenten per schooljaar.

Praktijk
In Talentum Haagland leiden hogeschool en de basisscholen sámen de studenten op: theorie bij Inholland, de praktijk bij één van de basisscholen. De opleidingsschool biedt een duidelijke structuur en verdieping van de praktijk van de opleiding. "Het is anders dan naar school gaan en af en toe stage lopen", benadrukt Carolien. "Je maakt vanaf dag één echt deel uit van het team van de school. Je wordt in de praktijk begeleid en leert zo vanaf het eerste moment hoe het er op de basisschool aan toe gaat." De intensieve samenwerking met Hogeschool Inholland zorgt ervoor dat de studenten van Talentum Haagland in aanraking komen met de nieuwste inzichten op het gebied van onderwijs en pedagogiek. Inzichten die ze dan op hun beurt weer in de praktijk kunnen brengen op hun 'eigen' basisschool. "Bovendien vormen we ieder jaar leergroepen, bestaande uit directeuren, leraren, docenten en studenten, waarmee we een bepaald onderwerp onderzoeken", legt Carolien uit. "Zo bestudeerden we dit jaar het onderwerp Wetenschap en Techniek. Juist doordat we met elkaar hierover praten houden we elkaar scherp en ontstaan er nieuwe plannen en visies." Ben je als basisschoolleraar eenmaal afgestudeerd, dan blijft Talentum Haagland in je investeren: "Startende leerkrachten begeleiden we de eerste drie jaar intensief.", zegt Carolien. "We investeren echt in een optimaal leertraject om in te stromen in het basisonderwijs." Kenmerkend voor Talentum Haagland: goede begeleiding op de basisschool, korte lijnen tussen student-basisschool-pabo, inhoudelijke samenwerking tussen basisschool-pabo over het lesprogramma.

Met je voeten in de klei
En dat is hard nodig, volgens Carolien, want "we stevenen in de komende jaren af op een waanzinnig lerarentekort. Juist daarom denk ik dat we met de opleidingsschool een heel nuttige toevoeging kunnen leveren: iedereen zou de kans moeten krijgen te leren in de praktijk. We bieden een heel eigen, andere manier aan om basisschoolleraar te worden. Omdat je meteen met je voeten in de klei staat ontdek je veel eerder of het vak echt iets voor je is. En eenmaal afgestudeerd heb je al een flinke hoeveelheid praktische ervaring."

Meer informatie?
Neem contact op met Carolien Prinsen
Manager SCO-academie
c.prinsen@scodelft.nl

Afbeelding