Er is altijd een Laurentiusschool bij u in de buurt!
Er is altijd een Laurentiusschool bij u in de buurt! Foto:

'Het belang van de leerling staat altijd bovenaan'

De Laurentius Stichting is de overkoepelende organisatie van 27 katholieke scholen voor basis- en speciaal basisonderwijs, 1 praktijkschool (voortgezet speciaal onderwijs) en 1 internationale school in Delft en omstreken. Elf van die scholen zijn in Delft zelf gevestigd en daarmee is er altijd een 'Laurentiusschool' in uw buurt.

De Laurentius Stichting is een stichting voor katholiek onderwijs, maar de scholen staan uiteraard open voor kinderen van alle gezindten. "Alle aangesloten scholen zijn grotendeels onafhankelijk in hun keuzes", benadrukt Marja Bocxe, directeur van de Cornelis Musiusschool in de Wippolder. In overleg stellen de scholen de grote lijnen vast, vanuit de kernwaarden van de Laurentiusstichting, maar iedere school geeft daar zijn eigen invulling en inkleuring aan. Zo kiest iedere school dus de lesmethoden die het beste passen bij haar leerlingen.

Maatwerk
"Het belang van de leerling staat altijd bovenaan", aldus Marja Bocxe. "We leveren maatwerk dat past bij het kind en dat aan zijn of haar onderwijsbehoefte voldoet."
Dat betekent in de praktijk dat sommige scholen een extra programma aanbieden voor hoogbegaafden, dat andere scholen werken met de Kanjertraining. En dat er ook speciale scholen zijn: behalve de reguliere scholen zijn in Delft drie speciale scholen bij de Laurentius Stichting aangesloten: de Laurentius Praktijkschool leidt leerlingen rechtstreeks op voor een baan en bereidt hen voor op zo zelfstandig mogelijk functioneren in de maatschappij. Laurentius sbo is een school voor kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen en de Internationale School (ISDelft) verwelkomt voornamelijk kinderen van expats, zoals buitenlandse studenten of docenten van de TU of werknemers van internationale bedrijven. "Het is belangrijk om voorspelbaar en duidelijk te zijn in wat je de kinderen en hun ouders aanbiedt en belooft", vindt Marja. "Zo kunnen ouders de school vinden die echt bij hun kind past. Kijk daarom vooral naar wat een school te bieden heeft en ga in gesprek."

Geworteld
De Laurentius Stichting is diep geworteld in Delft en heeft partnerschappen met allerlei (onderwijs)organisaties zoals de Stichting Peuterspeelzaal Delft. "Door de samenwerking met peuterspeelzalen kunnen we de instroom naar het basisonderwijs soepeler laten verlopen."
Daarnaast werkt de stichting samen met Delftse organisaties als DOK (leesbevordering), de VAK (cultuureducatie) en zijn diverse werknemers op de scholen in dienst via Werkse! Via de Laurentius Academie bevordert de stichting de deskundigheid van directeuren en docenten. "Alles om uw kind de juiste onderwijsomgeving te bieden!"