Mienette Storm: wereldreizigster en voorloopster van het feminisme. (Foto: Wikipedia Commons/Vysotsky)
Mienette Storm: wereldreizigster en voorloopster van het feminisme. (Foto: Wikipedia Commons/Vysotsky) Foto:

Ode aan een feministische voorloper

Delft zit vol met kunstwerken waar je gemakkelijk aan voorbij loopt, maar waar vaak een mooi verhaal achter zit.

Neem de bronzen plaquette op de gevel van het pand op Breestraat 1. Een herinnering aan Anna Maria Margaretha Storm-van der Chijs (1814-1895), beter bekend als Mienette Storm. Er is ook een straat naar haar genoemd in de Westlandhof (Voordijkshoorn).

Klinkende namen
Mienette kwam uit een welgestelde Delftse familie. Haar vader Jacobus was directeur van het Boterhuis. Ze verkeerde dus in belangrijke kringen en haar autogrammen-albums, zeg maar de toenmalige variant van een poëziealbum, bevatte klinkende namen als die van koningin Sophie, keizer Frans Joseph van Oostenrijk, Goethe, Groen van Prinsterer en ook van een aantal vrouwen die aan de wieg stonden van de emancipatiebeweging voor vrouwen: Mina Kruseman, Elise van Calcar, Petronella Voûte en Aletta Jacobs. Ook Mienette zelf behoorde tot die feministes van het eerste uur. Toen zij in 1846, na het overlijden van haar moeder, het pand op Breestraat (toen: Breedsteeg) 1 kreeg en financieel onafhankelijk werd, begon zij zich in te zetten voor de verbetering van de positie van vrouwen. Bedenk: dit was ruim 70 jaar voordat vrouwen stemrecht kregen. Het was dus echt pionieren en doorzetten.

Scholen voor meisjes
Mienette richtte een leer- en werkschool op voor hulpbehoevende meisjes in Delft. Daarnaast reisde ze de hele wereld rond. Ook bepleitte ze bij haar vriendin, koningin Sophie, het instellen van een HBS-opleiding voor meisjes. Die kwam er uiteindelijk, in 1868, in Haarlem. Ze vond ook dat vrouwen eveneens 'mannenberoepen' moesten kunnen leren. In 1865 werd, mede door haar onvermoeibare lobby, de eerste Industrieschool voor meisjes opgericht. Mienette maakte vele reizen en daardoor had zij veel kennis over en goede contacten met de vrouwenbewegingen elders, zoals in Amerika. Je zou kunnen zeggen dat zij het internationale feminisme naar Nederland bracht.

Kopie
De plaquette memoreert zowel de reizen van Mienette als haar inzet voor vrouwenrechten. Het huidige kunstwerk dateert uit 1999 en is gemaakt door Els Benjamins. Dit is echter een kopie. Het origineel is gemaakt door beeldhouwster Marian Gobius (1910-1994) en werd in 1955 onthuld. Ergens in de loop der tijd is de oorspronkelijke plaquette zoekgeraakt. Gelukkig kunnen we nu, bijna honderd jaar na het stemrecht voor vrouwen, toch terugdenken aan Mienette.