Het futuristische gebouw van Hogeschool Inholland Delft.
Het futuristische gebouw van Hogeschool Inholland Delft. Foto:

Hogeschool Inholland: unieke combinatie groen en techniek

DELFT – Hogeschool Inholland heeft op zaterdag 10 februari op alle locaties in het land een open dag. Scholieren die na de middelbare school willen verder leren in de richting 'Agri, Food & Life Sciences' of 'Techniek, Ontwerpen en Informatica' kunnen terecht bij de Hogeschool Inholland Delft.

De Hogeschool Inholland aan de Rotterdamseweg 141 in Delft heeft twee domeinen: het groene en het blauwe domein. In het eerste domein vinden we de opleidingen Tuinbouw en Agribusiness, Dier- en veehouderij, Landschaps- en omgevingsmanagement en Voedsel-commercie en –technologie.
Het tweede en blauwe domein bestaat uit de opleiding Luchtvaarttechnologie op HBO-niveau. Met sinds vorig jaar ook de nieuwe afstudeerrichting Precision Engineering. Binnen de Hogeschool wordt binnen de twee domeinen samengewerkt op projectbasis. Kies je dus voor de ene opleiding, dan kun je gedurende projecten ook een graantje mee pikken van een andere opleiding.
-De belangrijkste doelstelling van dit 'samen optrekken' is het werken aan duurzame oplossingen voor een duurzame, gezonde en creatieve samenleving. Een voorbeeld kan duidelijk maken wat hiermee wordt bedoeld. In het jaar 2050 zullen we niet meer op dezelfde manier voedsel kunnen consumeren als tegenwoordig. Door allerlei veranderingen moeten ook technologisch oplossingen worden bedacht. Daar ligt de uitdaging van de jeugd van nu, de toekomstige studenten van de Hogeschool Inholland Delft.
-In de opleidingen is er dan ook onder meer veel aandacht voor verticaal telen, telen zonder daglicht. Helemaal doorontwikkeld moeten deze technologieën binnen afzienbare tijd goed worden geïntroduceerd in het Westland. "Heel kenmerkend voor technische innovatie is onder meer ook het project waarbij met drones in de kassen wordt gespeurd naar zieke planten en gewassen", zegt Maarten Crum, manager Werving van Hogeschool Inholland Delft. "Zo kunnen tegenvallers in de oogst bijtijds worden gedetecteerd. Ook afkijken van de natuur behoort tot onze projecten. Zo is nauwlettend gevolgd hoe een dolfijn zich eigenlijk in het water voortbeweegt. Volgens die bevindingen is een dolfijn-onderzeeër gebouwd."
-Buiten het curriculum om, worden dus steeds innovatieve projecten bedacht. Een laagdrempelige start, waarbij het project tot iets groots kan uitgroeien. "Buiten dat leggen we veel verbinding met de beroepspraktijk", zegt Crum. "Bijvoorbeeld met World Horticenter in Naaldwijk. Maar ook met veel andere tuinbouwbedrijven op het gebied van onderzoeksopdrachten, stageplekken en afstuderen." Op de campus langs de Rotterdamseweg zijn er ook veel links met de naastgelegen Haagse Hogeschool en de Technische Universiteit Delft. Samen vormen de onderwijsinstellingen een living campus. Samenwerking met de TU is er op het gebied van Lucht- en Ruimtevaarttechnologie. "In het Nuon Solar Team zit momenteel ook een oud-student van Inholland, die met de Nuna, nummer 9 al weer, gaat strijden om de prijzen." De combinatie van groen en techniek is uniek voor Nederland. Hogeschool Inholland Delft heeft bovendien de enige groene opleiding zonder andere groen-combinaties. "Maar akkerbouw en tuinbouw zijn tegenwoordig echt hightech, dus zo verwonderlijk is de combinatie nu ook weer niet." Met de open dag beoogt de hogeschool zo veel mogelijk scholieren kennis te laten maken met het aanbod. En Maarten Crum belooft dat ze snel verkocht zullen zijn. "We laten ze die dag letterlijk proeven", zegt hij. "Allerlei bedrijven hebben producten beschikbaar gesteld. Aan een sensoriektafel worden scholieren uitgedaagd om al hun zintuigen te gebruiken bij onder andere een tomaat of paprika. Zit er echt zo weinig smaak aan een groene paprika en dienen die in de winkel ècht alleen ter opvulling en afwisseling tussen alle rode varianten?" Info: (015) 251 92 00 of www.inholland.nl.

Afbeelding