Leo Quack genoot afgelopen week bij het baanwielrennen in Ahoy.
Leo Quack genoot afgelopen week bij het baanwielrennen in Ahoy. "Die mannen hebben zulke grote kuiten dat ze twee broeken nodig hebben." Foto:

Bij nacht en ontij

Ik wens ook degenen die mijn bijdrage in de krant van vorig weekend niet hebben gelezen een fijn, voorspoedig, maar bovenal gezond 2018 toe. Het afgelopen jaar zijn we goed geëindigd. Dat begon met Lichtjesavond, wat weer een grandioos succes was. Het was druk in de stad en de enige kanttekening die ik wil maken is dat we ervoor moeten waken dat het geen eet- en drinkfestijn wordt. Anders zou deze prachtige traditie straks aan haar eigen succes ten onder gaan. Ook tijdens de Donkere Dagen op de Markt waren eet- en drinkkraampjes misschien wel oververtegenwoordigd. Het was wel heel erg gezellig en ik heb genoten van de Santa Run. Het was bijzonder om al die mensen in kerstmankostuums over de Markt te zien lopen. Dat voegde niet alleen wat aan het evenement toe; het bracht ook nog eens geld in het laatje voor het goede doel. Dan wisten rond Kerst en Oud & Nieuw ook veel toeristen onze mooie stad weer te vinden, wat hopelijk in het nieuwe jaar ook zo blijft. Bereikbaarheid speelt daarbij een heel belangrijke rol.
Verder ben ik natuurlijk ook weer regelmatig met de Hoffotograaf op pad geweest. Zo togen we naar De Tobbe om een bezoek te brengen aan de Rolling Stones coverband Stripped van Jack Steijger. Die mannen kunnen zo ontzettend goed muziek maken en daarnaast staan ze altijd garant voor een feestje.
Ook bij het Stadsbal van Wesseling in theater De Veste keken we onze ogen uit. Het is geweldig om te zien hoeveel mensen enthousiast te maken zijn voor stijldansen. We zagen er stellen van verschillende leeftijden opgaan in hun passie en dat is natuurlijk altijd prachtig. Het viel me vooral op hoe soepel mensen op leeftijd nog over de dansvloer bewogen. We vervolgden de avond bij STECK, waar een aantal bands optraden die ook op Eurosonic Noorderslag staan. Het is teleurstellend om te zien dat de publieke belangstelling op zo'n avond wat achterblijft. Programmeur Daan van de Putte haalt zulke goede namen naar Delft, maar blijkbaar luistert de jeugd liever naar plaatjes die worden gedraaid. Degenen die wél van livemuziek houden, kunnen de komende weken hun hart ophalen in de stad, want veel horecagelegenheden hebben weer bandjes op het programma staan.
Verder was Winters Delft bij Lijm & Cultuur de afgelopen weken heel leuk van opzet en wisten veel mensen ook dit jaar de schaatsbaan weer te vinden. Ik zou het nog mooier vinden als er een locatie dichter bij de binnenstad gevonden kan worden voor in de toekomst. Dit weekend is er op zaterdag groot feest tijdens het Hollandsch Kliekjes Festival.
Dan was er zondag de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Delft die in een nieuw jasje werd gestoken op de Markt. Dit was zowel in letterlijk als in figuurlijk opzicht zeer verfrissend te noemen, maar het was bovenal heel gezellig.
Ook de komende weken staat er nog wat op de rol in de stad. Op 20 januari vieren de Rooie Rijders in de kantine van DHC hun 50-jarig bestaan en twee dagen later wordt Boerenkool met Bubbels georganiseerd. Hier wordt geen alcohol geschonken, wat ik eigenlijk wat overdreven vind. We moeten toch op verantwoorde wijze met alcohol om kunnen gaan?
Ten slotte vestig ik nogmaals de aandacht op de twintigste editie van het Bluesfestival op 16 tot en met 18 februari. Met tachtig bandjes op zo'n veertig locaties wordt het grootser dan ooit! Ik zou iedereen dan ook aan willen raden om de website www.delftblues.nl in de gaten te houden.