Toen de werkzaamheden in de Spoorzone nog in volle gang waren.
Toen de werkzaamheden in de Spoorzone nog in volle gang waren. Foto:

Van spoor naar stad: de bouwklus is geklaard

DELFT - Het is tijd voor een feestje in de Spoorzone. Na bijna tien jaar bouwen zijn de grote werkzaamheden afgerond. De bouwlocaties bevonden zich rond het spoor: de spoortunnel, de Prinsenhofgarage en de fietsenstallingen.

Vanzelfsprekend is er ook op het gebied van woningen heel wat gebouwd in de Spoorzone. De nieuwe huizen zijn stuk voor stuk blikvangers in een mooie openbare ruimte. Prachtig gesitueerd rond het nieuwe stadskantoor, met het geïntegreerde treinstation.
Infrastructureel is er ook heel wat aangepast. Waar eerst de Prinses Irenetunnel lag, is nu de Ireneboulevard. Doorgaand verkeer rijdt over de verlengde Coenderstraat en er is een nieuw tracé voor de tramlijnen 1 en 19. In dit gebied was er altijd het welbekende Bolwerk. Dit is er nog steeds, maar nu in een andere vorm. Het net gevormde eiland naast het Stadskantoor verwijst naar vroegere tijden èn sluit naadloos aan op de heringerichte openbare ruimte, net zoals de gracht aan de Spoorsingel. Er staan al heel wat nieuwe woningen, maar de komende tijd zullen op de overgebleven lege plekken in de Spoorzone nieuwe wijken verrijzen. Om alle afgeronde bouwwerkzaamheden te vieren, wordt op zaterdag 20 januari een feest gevierd: de overgang van spoor naar stad. Het feest bestaat onder meer uit een tunnelloop, een lampionnenwandeling, er is live muziek en dompel je onder in de wereld van techniek.
Info: www.feestindespoorzone.nl.