Alvast een voorproefje van de tentoonstelling
Alvast een voorproefje van de tentoonstelling "Nouveau Bleu: Van visie tot realisatie" die start op 28 maart, tevens het 365-jarige bestaan van de fabriek. Foto:

365 jaar Royal Delfts blauw

Het afgelopen jaar zag Royal Delft een groei in de bezoekersaantallen. De tentoonstelling van de modecollectie van Tess van Zalinge was hiervoor medeverantwoordelijk. De collectie is geïnspireerd op het wereldberoemde Delfts Blauw en ontving veel lof. Geïnteresseerden konden de tentoonstelling bewonderen in de Royal Delft Experience en hier waren de reacties zo positief dat deze verlengd is. 2018 heeft alle ingrediënten om wederom een succesvol jaar te worden en misschien zelfs nog meer dan dat. Het bedrijf viert het gehele jaar door het 365-jarige bestaan. Op 28 maart, de officiële verjaardag, gaat er een zeer boeiende tentoonstelling van start met de naam: Nouveau Blue: van visie tot realisatie. De tentoonstelling laat de ontwikkeling van het ambacht zien in de 19e eeuw, toen de Porceleyne Fles de fundering legde voor het nieuwe Delfts aardewerk dat tot vandaag de dag nog steeds gemaakt wordt. Er is speciale aandacht voor de mannen die het product hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is. Zo kocht Ingenieur Joost Thooft in 1876 de fabriek om het Delfts aardewerk weer in ere te herstellen en was het Abel Labouchere die de prachtige kleur ontwikkelde die nog tot de dag van vandaag wereldberoemd is. De tentoonstelling zal te zien zijn tot en met 30 september 2018.

Begin juni staat de Brasserie van Royal Delft in het zonnetje. De Brasserie krijgt een eigen naam en ook een aantal nieuwe producten op de menukaart. Met een feestelijke borrel wordt de nieuwe 'Brasserie 1653' gepresenteerd voor het publiek. Veel Delvenaren weten niet dat de Brasserie, met diens historische binnentuin en mooie terras, vrij toegankelijk is. Ook als men niet het museum bezoekt. Direct na deze festiviteit zal een andere alweer van start gaan. 2018 wordt namelijk eveneens het jaar dat de fabriek voor het eerst meedoet met het Delftse Fringe Festival. Het bekende festival is zo bijzonder omdat deze een podium biedt voor jonge theatermakers. Begin juni zal een deel van de fabriek en het museum dienstdoen als theaterdecor. 2018 heeft bij Royal Delft nog tal van bijzonder heden in petto. Zo komt er een nieuwe collectie Delfts Blauwe maandborden uit én worden er vanaf maart seizoentableaus in het museum geschilderd. Neem eens een kijkje op www.royaldelft.com en kom eens langs.