Jan-Paul van Daal verwacht geen grote veranderingen in de markt en kijkt met het volste vertrouwen uit naar dit jaar. Hij hoopt nog veel toosten te kunnen uitbrengen.
Jan-Paul van Daal verwacht geen grote veranderingen in de markt en kijkt met het volste vertrouwen uit naar dit jaar. Hij hoopt nog veel toosten te kunnen uitbrengen. Foto:

'Juist in 2018 belangrijke rol voor makelaar als emotiemanager'

Dat u bij Van Daal Makelaardij op de hoek van de Voldersgracht en het Vrouwjuttenland aan het juiste adres bent, blijkt wel uit de klantbeoordelingen van een 8,6 en een 8,8 voor respectievelijk de verkoop- en de aankooptak van het makelaarskantoor. Bovendien werd het kantoor in 2017 voor de derde keer uitgeroepen tot de Aankoopmakelaar van het jaar voor de regio Haaglanden. "2017 is een mooi jaar voor ons geweest", blikt Jan Paul van Daal kort terug. Ons team heeft zo'n 300 bestaande huizen verkocht, terwijl we betrokken waren bij de aankoop van ruim 40 woningen. Het verschil met het jaar ervoor is dat we toen een enorme voorraad woningen hadden om te verkopen, terwijl het nu steeds om huizen gaat die net nieuw op de markt zijn gekomen." "Vooral als aankoopmakelaar merk je een wijziging in de aard van de werkzaamheden. Vroeger onderhandelde je over de prijs, terwijl je tegenwoordig poogt om in onderhandeling te raken. Dat is een groot verschil, dat vooral te verklaren is door de veranderde verhouding tussen vraag en aanbod. In de crisis was er voldoende aanbod en bleef de vraag achter; nu is dat andersom. Dat leidt ertoe dat huizen vaak snel verkocht zijn tegen hoge prijzen. Als aankoopmakelaar moeten we er nu ook voor zorgen dat emoties niet de overhand krijgen, waardoor mensen veel te veel gaan bieden en spijt krijgen." "Als verkoopmakelaar organiseren we de verkoop dusdanig dat we in een relatief korte tijd de beste deal er voor de verkoper uit kunnen halen. We halen eruit wat erin zit! Deze markt zal in 2018 waarschijnlijk niet veranderen als er niet meer nieuwe huizen worden gebouwd en het aanbod van woningen niet toeneemt." Voor huiseigenaren biedt Van Daal ook in 2018 de succesvolle verkooptest. "Hierbij krijg je geheel vrijblijvend te zien hoe je woning in de markt ligt. We stellen een verwachte verkoopprijs vast en vaak besluiten mensen dan of ze in hun huidige woning willen blijven en erin investeren of dat ze iets anders gaan zoeken." 2018 staat bij Van Daal ook in het teken van nieuwbouw. Onder andere op de voormalige locatie van de Pastoor van Arskerk. Hier komen exclusieve herenhuizen en appartementen in het hogere segment. Het worden prachtige duurzame woningen in de gewilde wijk Hof van Delft. We zijn net gestart met de verkoop. "Dit is een uniek project in Delft waar we graag meer over vertellen aan geïnteresseerden." bevestigt Jan-Paul.