Steef van der Kruit:
Steef van der Kruit: "Ik wil iets groters doen dan mijn eigen belang dienen."(Foto: PR) Foto:

'Goed zitten is het beste advies'

"Zorgverleners snappen maar niet welke impact een zithouding kan hebben op om het even welke medische problematiek. En omdat de bewegingsmaffia sowieso vindt dat we níet moeten zitten, scheert die voor het gemak al het zitten maar over één kam."

Zitspecialist
Vijftien jaar is hij inmiddels Zitspecialist. Steef van der Kruit kan er uren over praten. Bij Zorgdrager aan de Schieweg, tegenover de Makro, kun je terecht voor op maat gemaakte stoelen van Nederlands fabricaat: relaxfauteuils, sta-op stoelen, maar ook ergonomische bureaustoelen en werkkrukken. "Natuurlijk verkopen wij uiteindelijk gewoon stoelen, maar wie me verwijt dat uit winstbejag te doen kent mij niet goed genoeg. Ik wil iets groters doen dan mijn eigen belang dienen. Weet je waarvoor ik echt iedere dag mijn bed uitkom? Omdat ik iets goeds wil bijdragen aan de samenleving, de wereld een beetje mooier wil maken."

Discussie
Als zijn woorden wat verdedigend overkomen: Steef is niet anders gewend dan dat hij in discussie moet gaan over zijn vak. "Er zijn nogal wat stoelverkopers die het, meestal uit onwetendheid, niet zo nauw nemen met gezondheid van hun cliënten en verkoop-ethiek in het algemeen. Soms is het ronduit moeilijk om bij cliënten het door collega's ontnomen vertrouwen terug te winnen."

Blinde vlek
Van der Kruit merkt dat het heel moeilijk is om over goed zitten in gesprek te komen, niet alleen bij potentiële klanten, maar vooral bij zorgverleners: "Zitproblematiek vormt een blinde vlek in de zorg." Met name heilgymnasten vinden zitten maar slecht voor je. En dat je in plaats van zitten gewoon meer moet bewegen. Zitten wordt niet voor niets vergeleken met roken. En voor een deel hebben ze gelijk. Voor je spieren geldt: use them or lose them. Bewegen is goed. Maar velen zitten nu eenmaal een groot deel van de dag. Dat heeft dus effect op je gezondheid. Waar het in mijn ogen fout gaat is dat dan wordt gezegd: "je moet niet zitten", waar ik zeg: "je kunt ook góed zitten." Met het voor hem kenmerkende enthousiasme legt hij verder uit wat hij bedoelt: "Zitten is in de zorg helemaal geen medisch issue. Er zijn geen protocollen voor. Pas bij ernstige zitklachten wordt gehandeld. Als de doorzitwonden zichtbaar worden schrijft de huisarts iets voor. Pijnbestrijding, genezend behandelen. Een drukverlagend kussentje.. Maar over een goede stoel wordt zelfs in deze fase vaak niet nagedacht. Dan kunnen we met onze expertise nog prima klachten verminderen of verhelpen hoor, maar soms had dat jàren eerder gekund. In het afgelopen jaar was Zorgdrager ook uiterst succesvol met zijn speciale bureaustoelen. "Bewegend zitten is de nieuwste trend... Ergotop stoelen met een bewegend zitvlak. Heel effectief bij lage rugklachten en een bureaubaan.."

Zwaartekracht gebruiken
En waar voldoet een goede relaxstoel aan volgens Zorgdrager? "Naast de juiste maatvoering, en het gebruik van de juiste materialen: Dat je kunt zitten op een manier waarbij je de zwaartekracht gebruikt in plaats van haar te bevechten", vat hij zijn mening kort samen. "Er is niet één goede houding die voor iedereen en overal werkt. Dat weet je lichaam zelf ook wel. Daarom ga je zo vaak verzitten. En zitten is ook zo persoonlijk. 'Truus de Mier' heeft een ander zitadvies nodig dan een minder rusteloos iemand. Als ik dan bij mensen langs ga, hun klachten hoor en met een passende stoel kom die echt helpt, dan is dat ontzettend gaaf. Dat is waar ik dit werk voor doe."

Gestage groei
2017 was voor Zorgdrager een jaar van rustige, gestage groei. "We merken dat we steeds meer mond-tot-mond-naamsbekendheid krijgen. Maar dat gaat langzaam. Eerlijk duurt het langst zeggen ze wel, en dat geldt in ons geval letterlijk: Maar wij willen gewoon eerlijk advies geven en er zijn voor onze klanten. Dus wij doen niet aan rare fratsen en agressieve push-verkoop. Voor 2018 geldt dat Steef wil doorgaan op de ingeslagen weg. "Mijn eigen wens voor 2018 is dat ik met meer zorgverleners in gesprek kom over zitproblematiek.

Wijsheid
De Delvenaren wil ik voor 2018 vooral veel gezondheid toewensen. Tegelijk wil ik ze daar ook graag bij helpen: kijk wat je zelf kunt bijdragen aan een betere gezondheid. Het is zoals dat oude gebed: Geef me de rust om te accepteren wat ik niet kan veranderen en de kracht om te veranderen wat ik kan.. En de wijsheid om tussen die twee het verschil te zien. Ik wens u die wijsheid en veel zitcomfort toe!"

2017 was voor Zorgdrager een jaar van rustige, gestage groei. (Foto: PR)
Afbeelding