Ghassan toont trots zijn certificaat en arbeidscontract, Jolanda Axson (m) en Joëlle Olivet glunderen mee
Ghassan toont trots zijn certificaat en arbeidscontract, Jolanda Axson (m) en Joëlle Olivet glunderen mee Foto:

Ghassan heel blij met TOP-certificaat!

DELFT - De taaloefenplek van Ghassan is meer gebleken dan alleen een effectieve manier om Nederlands te leren begrijpen en spreken. Vorige week tekende hij bij Joëlle Olivet Hairstylist zijn eerste arbeidscontract in Nederland.

Ghassan is een half jaar geleden via Werkse bij Jolanda Axson, sociaal werker bij Delft voor Elkaar, aangemeld voor een taaloefenplek. Hij is kapper, heeft een Syrische achtergrond en spreekt op dat moment beperkt Nederlands en Engels. Hij wilde meer ervaring opdoen, Nederlands leren. Meedoen in de samenleving. Jolanda zag telkens vacatures voor een Engelssprekende kapper. Hoewel dat niet geheel aansloot, ging ze er toch achteraan en maakte kennis met Joëlle Olivet Hairstylist. Joëlle, van origine Française, heeft een kapsalon in de TU-wijk, waar veel internationale studenten komen. Tijdens haar bezoek legde Jolanda uit dat het aanbieden van een taaloefenplek niet alleen een goed gevoel geeft, maar ook de mogelijkheid biedt nieuw arbeidspotentieel aan te boren. Daar had Joëlle wel oren naar. Hoewel Ghassan net zo min vloeiend Engels als Nederlands sprak, volgde toch een kennismaking. Joëlle en Ghassan bleken een leuke klik te hebben. Ghassan is goed in zijn werk. Op de werkvloer spreken ze vooral Engels. In de pauzes komen er studenten langs om met Ghassan Nederlands te oefenen. Na zes maanden oefenen en meewerken bood Joëlle hem een arbeidscontract aan.

Samenwerking
Delft voor Elkaar wil in het nieuwe jaar meer taaloefenplekken aanbieden die aansluiten bij de interesses en talenten van taaloefenplekkers (TOPpers). Hiervoor zoekt zij samenwerking met bedrijven en organisaties van supermarkt en horeca tot architectenbureau en apotheek. Ook vrijwilligers zijn welkom, want deelnemers worden ondersteund en begeleid door vrijwillige taalcoaches.